Nowa insulina zapobiegająca hipoglikemii

Opracowano nową inteligentną insulinę, która może pomóc ludziom w zapobieganiu hipoglikemii. Zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) dodał dodatkową cząsteczkę do hormonu (i-insuliny), który jak twierdzą może zapobiec obniżeniu poziomu cukru we krwi. Główny badacz badania Zhen Gu, profesor bioinżynierii w UCLA Samueli School of Engineering, powiedział: „Nasza nowa i-insulina działa jak "inteligentny klucz". Insulina pozwala glukozie dostać się do komórki, a dodana cząsteczka inhibitora zapobiega zbyt częstemu wchodzeniu w reakcję kiedy poziom cukru we krwi jest normalny. Dzięki temu poziom cukru we krwi utrzymuje się na normalnym poziomie i zmniejsza się ryzyko hipoglikemii.

Koronawirus: czy powinienem się martwić?

Koronawirus: czy powinienem się martwić?

Jeśli uważasz, że zaraziłeś się wirusem, NIE WOLNO udawać się do lokalnej apteki, przychodni lekarza rodzinnego, na pogotowie ratunkowe lub na oddział lekarski. Trzeba niezwłocznie powiadomić powiatową stację sanitarno-epidemiologiczną, a jeśli objawy są nasilone – zadzwonić pod numer alarmowy 112 albo udać się bezpośrednio na oddział zakaźny. Pracownik sanepidu na podstawie wywiadu rekomenduje pozostanie w domu (na kwarantannę) lub hospitalizację.

Koronawirusy to duża rodzina wirusów, które istnieją od dawna i mogą powodować choroby. Wiadomo, że u ludzi koronawirusy powodują infekcje dróg oddechowych, od zwykłego przeziębienia po cięższe choroby. Choroba koronawirusa COVID-19, o której obecnie mówi się w wiadomościach, jest spowodowana nowo odkrytym typem koronawirusa. Przed wybuchem epidemii w Wuhan w Chinach w grudniu 2019 roku ten nowy wirus i choroba były nieznane.

Objawy

Do najczęstszych objawów COVID-19 należą:   

Gorączka    Zmęczenie    Suchy kaszel

Wysoko skoncentrowana insulina daje nowe możliwości

Brytyjska firma Arecor ma zamiar wprowadzić w jednej fiolce wysokie stężenie insuliny 1000 IU. Produkt w szczególności skierowany jest dla diabetyków o wysokim zapotrzebowaniu na insulinę.
W ostatnim czasie obserwuje się na rynku coraz bardziej skoncentrowane insuliny. Standardem jest nadal 100U. Oznacza to że w jednym mililitrze cieczy rozpuszcza się 100 jednostek insuliny. 3 ml wkład do wstrzykiwacza insuliny lub pompy insulinowej zawiera zatem 300 jednostek insuliny. Parę lat temu na rynek trafiła pierwsza insulina spożywcza w stężeniu 200U. Insulina 500U jest już dostępna w USA.

Insulina wziewna alternatywą dla leczenia cukrzycy

Cukrzyca typu 1 wymaga leczenia insuliną i podawania jej w zastrzykach kilka razy dziennie. Lekarze prowadzą intensywne badania nad wziewnymi i podjęzykowymi lub doustnymi sposobami podawania insuliny zamiast kłopotliwych iniekcji. Byłaby to znaczna ulga dla chorych.

Jak powstaje cukrzyca typu 1 i dlaczego jest konieczne leczenie insuliną?
Ten typ cukrzycy, nazywany insulinozależną, to choroba powstająca w wyniku uszkodzenia przez własny układ odpornościowy komórek trzustki produkujących insulinę.