Wybierz język witryny

MATERIAŁY O CUKRZYCY

Głodowe związki ketonowe

Związki ketonowe są produkowane w organizmie w wyniku procesu zwanego ketogenezą, który zachodzi głównie w wątrobie. Ketogeneza jest aktywowana, gdy organizm znajduje się w stanie głodu lub gdy poziom glukozy we krwi jest niski, co może wynikać z niskiej podaży węglowodanów w diecie.

Gdy organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości węglowodanów, zaczyna wykorzystywać tłuszcze jako główne źródło energii. W trakcie tego procesu kwasy tłuszczowe są metabolizowane i przekształcane w ciała ketonowe, takie jak acetoacetat, β-hydroksymaślan i aceton. Ciała ketonowe mogą być wykorzystywane przez wiele tkanek, w tym mózg, jako alternatywne źródło energii, co jest szczególnie ważne w stanie głodzenia lub w diecie niskowęglowodanowej, jak w przypadku diety ketogenicznej.

Warto zaznaczyć, że produkcja ciał ketonowych jest naturalnym mechanizmem adaptacyjnym, który umożliwia organizmowi przetrwanie w warunkach ograniczonej dostępności glukozy.