Wybierz język witryny

MATERIAŁY O CUKRZYCY

Kofeina powstrzymuję utratę pamięci w cukrzycy

Kofeina powstrzymuję utratę pamięci w cukrzycyNowe badania przeprowadzone w Portugalii wykazały że kofeina może pomóc zapobiegać utracie pamięci u chorych na cukrzycę. Cukrzyca powoduje wiele problemów m.in. wpływających na pamięć, badania na myszach z cukrzycą typu 2 pokazały że cukrzyca może mieć wpływ na obszar hipokamp powodując utratę pamięci i dlatego spożywanie kofeiny może powstrzymać ten proces.
Naukowcy z Uniwersytetu w Coimbrze w Portugalii wykazali że długotrwałe spożywanie kofeiny może zmniejszyć przyrost masy ciała i zmniejszać występowanie wysokich poziomów cukru we krwi, jak również zapobiegać utracie pamięci prawdopodobnie z powodu jego ingerencji w neurodegeneracje spowodowaną toksycznymi poziomami cukru. Gdy zbadał hipokamp, ​​który zazwyczaj powoduję atrofię u diabetyków znaleźli nieprawidłowości które wpływają na pamięć u myszy z cukrzycą, a które zostały powstrzymane przez spożycie kofeiny.
Jednak nie polecamy picia ośmiu filiżanek kawy dziennie. Naukowcy powiedzieli że "dawka kofeiny nie zbyt wygórowana może okazać się skuteczna. Umiarkowane spożycie kofeiny powinno pozwolić na umiarkowane korzyści, ale korzyści.

źródło: www.diabetes.co.uk