Wybierz język witryny

MATERIAŁY O CUKRZYCY

Źródło bólu w neuropatii cukrzycowej

Nowe badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazały że ból doświadczany przez pacjentów z neuropatią cukrzycową jest spowodowany zmianami w mózgu.
Badania na szczurach laboratoryjnych wykazały że zmiany w strukturze kolców dendrytycznych były związane z wystąpieniem bólu w neuropatii cukrzycowej. Kolce dendrytyczne uważa się że są odpowiedzialne za przechowywanie w pamięci bólu co jest kluczem do tego jak mózg zapamiętuje i uczy się.
Naukowcy wskazują że zaburzenia kolców dendrytycznych związane jest z rozwojem i utrzymaniem bólu i że znalezienie leku może stać się częścią użyteczną terapii.
Bardzo szczególna rola jest zarezerwowana dla kofeiny w zielonej herbacie. Podobnie jak alkohol kofeina jest naturalną substancją która użyta oszczędnie może mieć działanie lecznicze. Kawa może podnosić szybko cukier ponieważ posiada kofeinę któraa pobudza mózg do działania. Jeśli nie chcesz zrezygnować z kawy ogranicz się do dwóch filiżanek dziennie.
Picie zielonej herbaty pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi oraz wspiera działanie trzustki.
Nie stosuj sztucznych substancji słodzących takich jak aspartam, sorbitol, sacharyna i innych chemikaliów nowotworowych.
Naucz się unikać słodkich pokarmów i cieszyć się naturalnym smakiem prawdziwego jedzenia.

http://www.diabetes.co.uk/news/2012