Wybierz język witryny

Dieta

Owoce i warzywa w cukrzycy

Czy mogę jeść owoce w cukrzycy?

Słodki owoc wpływa na poziom cukru we krwi. Wraz z warzywami owoc jest jedną z najzdrowszych grup żywności i zawiera ważne źródło witaminy C, która pomaga utrzymać nasze komórki w zdrowiu.

Czy osoby z cukrzycą mogą jeść owoce?

Ludzie z cukrzycą mogą jeść owoce. Jednak owoce mogą być dość słodkie, więc pamiętajmy o tym, aby poziom cukru we krwi nie był zbyt wysoki. Codzienne zalecenia dla spożywania owoców to co najmniej 5 porcji owoców lub warzyw dziennie.

Wpływ na cukrzycę

Owoce naturalnie są dość bogate w cukry i zwykle zawierają więcej węglowodanów niż warzywa nieskrobiowe. Niektóre owoce są bardziej słodkie niż inne. Na przykład, banan i pomarańcze są przykładami bardziej słodkich owoców, a jagody są przykładami mniej słodkich owoców. Może się okazać, że musisz wybrać mniejsze porcje pewnych owoców w zależności od poziomu glukozy we krwi. Soki owocowe i koktajle zazwyczaj zawierają dużo cukru owocowego, dlatego należy zachować ostrożność przy spożywaniu soku owocowego.

Korzyści zdrowotne wynikające z owoców

Owoce pomagają nam dostarczać błonnik, minerały i witaminy, a są szczególnie bogate w witaminę C. Witamina C jest ważna dla zapobiegania uszkodzeniu naszych komórek. Błonnik pomaga w trawieniu i jest powiązany z pomaganiem w obniżaniu poziomu cholesterolu. Podobnie jak w przypadku warzyw, różne owoce mają różne cechy. Na przykład grejpfrut zawiera witaminę A i potas, podczas gdy jagody są dobrym źródłem witaminy K i manganu. Badania pokazują, że zjedzenie zalecanej ilości owoców i warzyw może zmniejszyć podatność na choroby przewlekłe i nowotwory.