Produkty zabronione w cukrzycy
cukier, miód, słodkie i tłuste ciasta (np. tort, ciasto francuskie), ciasta z dużą ilością żółtek jaj (np. sękacz), słodkie i tłuste ciasta wytwarzane przemysłowo czekolada i czekoladki, cukierki dżemy i konfitury (z wyjątkiem nisko- cukrowych) soki owocowe słodzone cukrem makarony wielojajeczne pełne mleko oraz jego przetwory, śmietana batony na cukrze i tłuszczu, chałwa mięso wieprzowe, kiełbasa, salceson, kiszka, baranina, słonina, smalec, wątroba, móżdżek, nerki, płuca tłuste ryby, np. węgorz, konserwy rybne w oleju, mięczaki i owoce morza (duża zawartość cholesterolu): ostrygi, małże, kraby, homary gęsi i kaczki słonina, smalec, olej kokosowy owoce kandyzowane, owoce w cukrze, daktyle koktajle mleczne napoje słodzone cukrem: cola i inne (z wyjątkiem bezcukro- wych typu light)
Tags: produkty zabronione