Wybierz język witryny

Dieta

Produkty zabronione w cukrzycy

cukier, miód, słodkie i tłuste ciasta (np. tort, ciasto francuskie), ciasta z dużą ilością żółtek jaj (np. sękacz), słodkie i tłuste ciasta wytwarzane przemysłowo  czekolada i czekoladki, cukierki  dżemy i konfitury (z wyjątkiem nisko- cukrowych)  soki owocowe słodzone cukrem  makarony wielojajeczne  pełne mleko oraz jego przetwory, śmietana  batony na cukrze i tłuszczu, chałwa  mięso wieprzowe, kiełbasa, salceson, kiszka, baranina, słonina, smalec, wątroba, móżdżek, nerki, płuca  tłuste ryby, np. węgorz, konserwy rybne w oleju, mięczaki i owoce morza (duża zawartość cholesterolu): ostrygi, małże, kraby, homary  gęsi i kaczki  słonina, smalec, olej kokosowy  owoce kandyzowane, owoce w cukrze, daktyle  koktajle mleczne  napoje słodzone cukrem: cola i inne (z wyjątkiem bezcukro- wych typu light)

Tags: produkty zabronione