Stosowane tłuszcze u chorych na cukrzycę
Chorzy na cukrzycę powinni przestrzegać ścisłej diety oraz unikać tłuszczów nasyconych aby zmniejszyć ryzyko chorób serca. Tłuszcze możemy podzielić na:
- tłuszcze nasycone zwiększają ryzyko chorób serca oraz podnoszą poziom cholesterolu. Występują one w tłuszczach zwierzęcych (mięso, smalec, boczek, ser), olej kokosowy, olej palmowy, tłuszcze mleczne, uwodornione tłuszcze roślinne (margaryna)
- tłuszcze jednonienasycone - nie wpływają na poziom HDL oraz mogą zmniejszać poziom trójglicerydów. Znajdziemy je w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, oleju archaidowym, oliwkach, awokado, orzechach (wyjątek orzechy włoskie)
- wielonienasycone tłuszcze - obniżają poziom cholesterolu oraz cholesterolu HDL. Występują w olejach roślinnych (olej kukurydziany, szafran sojowy, olej słonecznikowy)