Wybierz język witryny

Dieta

Wartości liczbowe indeksu glikemicznego produktów

Ważne jest by wiedzieć czy dany produkt należy do grupy produktów o IG: niskim ( poniżej 50), średnim (51-75) wysokim ( powyżej 76). Wiele podręczników przeznaczonych dla pacjentów nie operuje konkretnymi wartościami liczbowymi ale np. kolorami (z kolorem zielonym dla produktów o niskim IG a czerwonym dla produktów o wysokim IG). Uwzględnianie IG w planowaniu posiłków jest więc bardzo proste.

Indeks Glikemiczny Wysoki

  • Glukoza 100
  • Frytki 95
  • Chipsy 90
  • Miód 85
  • Chleb wysokooczyszczony 85
  • Marchewka gotowana 85
  • Arbuz 75
  • Cukier 70
  • Chleb biały 70
  • Coca cola 70
  • Ryż biały 70
  • Chleb razowy 65
  • Kasza manna 60
  • Banan 60

Indeks Glikemiczny Niski

  • Chleb pełnoziarnisty 50
  • Ryż długi Basmati 50
  • Płatki zbożowe 40
  • Pumpernikiel 40
  • Figi, suszone morele 35
  • Spahgeti a la dente 45
  • Marchew surowa 30
  • Czarna czekolada (> 70% kakao) 22
  • Świeże morele 15
  • Warzywa zielone, pomidory, bakłażany, cukinia, czosnek, cebula > 15