Wartości liczbowe indeksu glikemicznego produktów
Ważne jest by wiedzieć czy dany produkt należy do grupy produktów o IG: niskim ( poniżej 50), średnim (51-75) wysokim ( powyżej 76). Wiele podręczników przeznaczonych dla pacjentów nie operuje konkretnymi wartościami liczbowymi ale np. kolorami (z kolorem zielonym dla produktów o niskim IG a czerwonym dla produktów o wysokim IG). Uwzględnianie IG w planowaniu posiłków jest więc bardzo proste.
Indeks Glikemiczny Wysoki
- Glukoza 100
- Frytki 95
- Chipsy 90
- Miód 85
- Chleb wysokooczyszczony 85
- Marchewka gotowana 85
- Arbuz 75
- Cukier 70
- Chleb biały 70
- Coca cola 70
- Ryż biały 70
- Chleb razowy 65
- Kasza manna 60
- Banan 60
Indeks Glikemiczny Niski
- Chleb pełnoziarnisty 50
- Ryż długi Basmati 50
- Płatki zbożowe 40
- Pumpernikiel 40
- Figi, suszone morele 35
- Spahgeti a la dente 45
- Marchew surowa 30
- Czarna czekolada (> 70% kakao) 22
- Świeże morele 15
- Warzywa zielone, pomidory, bakłażany, cukinia, czosnek, cebula > 15