Wybierz język witryny

Dieta

Piramida żywieniowa dla diabetyków

Żywność należy spożywać w zależności od diety, masy ciała, ćwiczeń fizycznych oraz istniejących zagrożeń dla naszego zdrowia. Każdy ma indywidualne potrzeby dlatego należy pracować z lekarzem i ewentualnie dietetykiem aby opracować optymalny plan posiłków. Istnieją pewne zalecenia dzielące żywność na sześć grup. Grupy żywności oparte są na zawartości węglowodanów, białek oraz tłuszczy. Osoby z cukrzycą powinni jeść więcej warzyw i owoców a ograniczać spożycie tłuszczów i słodyczy. Ta dieta pomoże zachować zdrowe ciało i serce.

Żywność taka jak chleb, ryż, makaron, fasola, warzywa powinna służyć jako podstawa dieta. Ważne jest aby jeść pokarmy z dużą ilością błonnika. Wybierać pełnoziarniste pokarmy takie jak chleb pełnoziarnisty, krakersy, tortille, otręby zbożowe, ryż brązowy oraz fasolę. Używajmy pełnoziarnistej mąki do gotowania i pieczenia. Wybierajmy pieczywo o niskiej zawartości tłuszczu takie jak bułeczki, tortille, angielskie babeczki oraz chleb pita.

WARZYWA

( 3 - 5 porcji dziennie )

Wybierz świeże lub mrożone warzywa bez dodatku sosów, tłuszczów oraz soli. Należy zdecydować się na ciemnozielone warzywa, szpinak, brokuły, sałatę rzymską , marchew oraz paprykę.

OWOCE

( 2 - 4 porcje dziennie )

Wybierz owoce surowe zamiast soków . Owoce mają więcej błonnika . Owoce cytrusowe , takie jak pomarańcze, grejpfruty i mandarynki są najlepsze. Wybierać soki owocowe które nie mają żadnych substancji słodzących lub syropów .

MLEKO

( 2 - 3 porcje dziennie )

Wybierz mleko o niskiej zawartości tłuszczu oraz jogurty naturalne. Jogurt zawiera naturalny cukier, ale może również zawierać dodatkowo cukier lub sztuczne środki słodzące. Jogurt naturalny ma mniej kalorii niż jogurt z dodatkiem cukru .

MIĘSO I RYBY

( 2 - 3 porcje dziennie )

Jedz ryby i drób częściej. Usuwaj skórę z kurczaka i indyka . Wybieraj chude kawałki wołowiny, cielęciny, wieprzowiny czy dziczyzny. Odcinać wszystkie widoczne tłuszcze z mięsa. Piec na ruszcie, grillu lub gotować zamiast smażenia.

TŁUSZCZE, ALKOHOL I SŁODYCZE

Ogólnie rzecz biorąc, należy ograniczyć spożycie produktów o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych takich jak hamburger, ser, boczek, masło.

Jeśli zdecydujesz się pić alkoholu to staraj ograniczać jego ilości i spożywać go wraz z posiłkiem. Dobrze jest skonsultować się z lekarzem na temat bezpiecznej ilości alkoholu dla Ciebie .

Słodycze mają wysoką zawartość tłuszczu oraz cukru dlatego należy starać się spożywać małe porcje.