Węglowodany wskazane i węglowodany niewskazane
Węglowodany wskazane i węglowodany niewskazane.
Najdogodniej dla użytku praktycznego jest wyróżnić trzy grupy węglowodanów, które ze względu na szybkość wchłaniania się glukozy z przewodu pokarmowego do krwi są zalecane bądź niezalecane. Możemy je nazwać obrazowo, ze względu na szybkość przemiany metabolicznej w glukozę jako:
• węglowodany „biegnące” – niewskazane dla osób z cukrzycą, które wchłaniają się najszybciej z przewodu pokarmowego i powodują gwałtowny przyrost glukozy we krwi. Zaliczamy do nich takie pokarmy, jak cukier sypki i w kostkach, cukierki, czekoladki, słodkie ciastka, lody, miód, konfitury, soki słodzone, słodkie owoce i kandyzowane.
• węglowodany „maszerujące” – wskazane dla osób z cukrzycą, – do których zaliczamy produkty dość szybko wchłaniające się, jednak dające wolniejszy przyrost glukozy we krwi. Zaliczamy do nich: chleb, ryż, ziemniaki, kasze płatki zbożowe, banany, jabłka, śliwki, truskawki.
• węglowodany „czołgające się” – wysoce wskazane dla osób z cukrzycą, – do których zaliczamy głównie jarzyny: (wszystkie części roślin), marchew, seler, kalafior, pietruszka; jak też chleb gruboziarnisty.