Wybierz język witryny

Dieta

Cukrzyca dieta

Cukrzyca dieta
W leczeniu cukrzycy istotną rolę odgrywa postępowanie niefarmakologiczne polegające na przekonaniu osoby z cukrzycą do zdrowego trybu życia. Obejmuje to obok propagowania wysiłku fizycznego, rzucenia palenia oraz przede wszystkim zdrową dietę
Wiele osób po usłyszeniu rozpoznania „cukrzyca” kojarzy sobie potrzebę drastycznych wyrzeczeń pokarmowych.
Panuje przekonanie, że od teraz wszystko się zmieni, lekarz zabroni mi jeść moje ulubione potrawy: ciasta, tłuste smażone mięsa i tym podobne.
Jeżeli twój dotychczasowy tryb życia hołdował zasadzie „żyć aby jeść” to niestety będziesz musiał zmienić swoje myślenie. Jednak dieta chorego na cukrzycę powinna być zgodna z założeniami diety zdrowego człowieka i tak naprawdę nie odbiega od zaleceń żywieniowych przekazywanych osobie bez cukrzycy.
W pewnych przypadkach powinna być jednak rozpatrywana indywidualnie w zależności od wieku, typu cukrzycy, chorób współistniejących oraz powikłań cukrzycy jak: uszkodzenie nerek.
Ogólnie zaleca się ograniczenie w diecie cukrów prostych  zawartych w słodkich napojach, owocach, oraz zaprzestanie dosładzania napoi cukrem spożywczym. Nie stosowanie tej zasady prowadzi do bardzo wysokich poziomów glikemii po ich spożyciu.
Węglowodany (cukry złożone) powinny stanowić 45-50 % dobowego zapotrzebowania energetycznego. Zaleca się stosowanie produktów o niskim indeksie glikemicznym (<60) -z dużą zawartością błonnika- pomaga kontrolować wagę ciała oraz ogranicza poposiłkowy przyrost glikemii
W cukrzycy nie zaleca się diet niskowęglowodanowych (poniżej 130 g na dobę = 13 wymienników węglowodanowych).
Białka powinny stanowić 15-20 % wartości energetycznej (z uwzględnieniem proporcji białka roślinnego do zwierzęcego 50/50 %).
Tłuszcze dostarczają 30-35 % prawidłowo zbilansowanej diety. W tym zawartość tłuszczów nasyconych nie powinna przekraczać 10 %.
Te ogólne zasady mogą ulegać modyfikacji u poszczególnych osób z cukrzycą, dlatego zawsze trzeba brać pod uwagę dodatkowe czynniki, które mogą wpłynąć na zmianę diety oraz stosować je pod kontrolą lekarza i dietetyka.