Wybierz język witryny

Podstawowe zagadnienia

Insulina oraz glukoza we krwi

Insulina oraz glukoza we krwi u osoby zdrowej

U osoby zdrowej stężenie insuliny we krwi po posiłku gwałtownie wzrasta. Jeżeli glukoza z pokarmu zostanie wchłonięta z jelita i wartość glikemii powróci do normy, stężenie insuliny obniża się do wartości podstawowej. Jednak nigdy nie spada do zera ponieważ potrzebna jest aby w nocy oraz między posiłkami zająć się glukozą uwalnianą ze zmagazynowanych w wątrobie rezerw. Prawidłowy poziom glukozy w ciągu dnia u osoby zdrowej waha się między 72-126 mg/dl

Insulina oraz glukoza we krwi u osoby chorej na cukrzycę

U osoby z rozpoznaną cukrzycą typu 1 komórki beta nie są w stanie wyprodukować dostarczającej ilości insuliny. Jej stężenia są bardzo niskie i nie wystarczają by ulokować w komórkach glukozę pochodzącą z posiłku. W rezultacie stężenie glukozy we krwi będzie bardzo niestabilne i tylko czasem zbliżone do normy. Za każdym razem gdy wartość glikemii będzie przekraczać próg nerkowy będzie wydalana z moczem.

źródło : cukrzyca typu 1 / Ragnar Hanas