Wybierz język witryny

Podstawowe zagadnienia

Insulina podstawowa a bazowa

Insulina podstawowa to insulina potrzebna do normowania poziomu cukru we krwi podczas gdy nie spożywamy posiłku. Pewien ilość insuliny jest zawsze konieczna do utrzymania poziom cukru we krwi w normalnym zakresie, nawet gdy nie spożywamy przez dłuższy czas. Bez insuliny w organizmie, węglowodany, tłuszcze oraz białko powodują poważne konsekwencje zdrowotne jakie występuje u osób z cukrzycą typu 1. Ilość insuliny której organizm potrzebuje w przypadku braku węglowodanów jest określana jako zapotrzebowanie podstawowe i jest aplikowana jednym lub dwoma wstrzyknięciami długo działającej insuliny, którą większość pacjentów podaje sobie każdego dnia. Jeśli osoba używa pompy insulinowej, wtedy jest ona ustawiona jako podstawowa. Nowoczesne pompy insulinowe oferują kilka ustawień podstawowych w ciągu doby, podstawowa produkcja insuliny może być inna w różnych porach dnia na przykład rano. Insulina w bolusie oznacza insulinę wymaganą do wstrzyknięcia przed posiłkiem aby zapewnić odpowiednie wyrównanie glikemii po posiłkowej. Jest to zwykle dostarczane przez wstrzyknięcie krótko działającej insuliny podawanej tuż przed jedzeniem lub przez ustawienie bolusa dla pacjentów z pompą insulinową. Opracowane na rynku formy insuliny są bardzo podobne do działania insuliny ze zdrowej trzustki w odpowiedzi na spożywane węglowodany. W ten sposób są w stanie zapobiegać nadmiernemu wzrostowi poziomu cukru we krwi po posiłku, jednocześnie zapobiegając występowaniu niskiego poziom cukru we krwi. Najnowsze pompy insulinowe oferują różne schematy działania, w których bolus jest podawany szybko lub wolniej w zależności od rodzaje spożywanej żywności.