Składniki pokarmowe w cukrzycy
Węglowodany to główne źródło energii.
Znajdują się one w produktach w dwóch postaciach jako:
• cukry proste (szybko wchłaniane węglowodany),
• cukry złożone (węglowodany wolno wchłaniane).
Cukry proste zawarte są np.: w dżemie, słodyczach, cukier kach, owocach, miodzie, sokach owocowych, mleku. Po spożyciu cukrów prostych stężenie cukru we krwi szybko osiąga wysokie wartości, ponie waż dociera on do krwi w krótkim czasie. Dobrze jest łączyć je z cukrami złożonymi zawartymi np. w pieczywie, ziemniakach, warzywach, ryżu.
Dla osoby z cukrzycą bezpieczniejsze jest stosowanie cukrów złożonych, ponieważ wchłaniają się one wolno. Cukry proste możesz stosować, gdy masz niski poziom cukru we krwi. Poprawią one Twoje złe samopoczucie.
Aby ułatwić kontrolę spożywanych węglowodanów używa się pojęcia wymiennika węglowodanowego (WW) – jest to porcja produktu (w gramach), która zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych oraz indeksu glikemicznego – wskaźnik szybkości wchłaniania węglowodanów do krwi.
Białka służą do budowy i odbudowy komórek organizmu. Osoba z cukrzycą powinna kontrolować spożywanie białka w diecie ze względu na ryzyko nefropatii cukrzycowej. O ograniczeniu białka lub zwiększeniu jego spożycia powinien decydować lekarz.
Tłuszcze są ważne dla Twojego organizmu, ponieważ:
• Dostarczają energii,
• Pomagają w utrzymaniu zdrowej skóry i włosów,
• Dostarczają organizmowi witamin rozpuszczalnych w tłuszczach czyli A, D, E i K.
Ograniczaj jednak ich ilość w codziennej diecie, ponieważ w nadmiarze mogą powodować tycie oraz przyczyniać się do rozwoju chorób naczyń krwionośnych (miażdżycy).