Wybierz język witryny

Podstawowe zagadnienia

Dlaczego obliczanie wymienników węglowodanowych jest takie istotne?

Do 3 najważniejszych składników pokarmowych należą węglowodany (cukry), białka i tłuszcze. Podczas jedzenia skrobia ulega już początkowemu rozkładowi w jamie ustnej, następnie przedostając się do żołądka ulega dalszemu trawieniu pod wpływem soku żołądkowego. Węglowodany po przejściu wstępnego etapu trawienia rozkładane są na cukry proste (glukoza, fruktoza, galaktoza) w jelicie pod wpływem enzymów trzustkowych i stąd wchłaniane do krwi. Fruktoza musi przejść przemianę w wątrobie do glukozy zanim wpłynie na poziom cukru.
Glukoza absorbowana jest do większości tkanek pod wpływem insuliny i magazynowana w postaci glikogenu w wątrobie i mięśniach.
Bez odpowiedniej dawki insuliny poziom glukozy we krwi znacznie wzrośnie. Dlatego dla zbilansowania ilości węglowodanów, które spożywany podajemy określoną dawkę insuliny na zjedzony wymiennik węglowodanowy.