Pompa

Kiedy stosujemy bolusy złożone i przedłużone

Stosując pompę insulinową dobrze jest wiedzieć kiedy i do jakich produktów powinniśmy zastosować bolusy przedłużone oraz złożone :

  • gdy jemy produkty bogate w tłuszcze, białka np. pizza, spaghetti
  • gdy jemy makarony które wolno rozkładają się w naszym organizmie
  • gdy posiłek jest dużo większy niż zwykle
  • gdy posiłek zawiera dużo błonnika
  • gdy jemy posiłek składający się z kilku dań
  • gdy jemy kilka małych posiłków w krótkich odstępach czasu, np. przyjęcie urodzinowe
  • gdy jemy coś wolno na przykład popcorn
  • jeżeli mamy problemy z opróżnianiem żołądka

Poniżej wrzuciłem listę kilku znalezionych produktów oraz szacunkowy ich czas rozkładu w organizmie.

  • krócej niż 2 godziny
    200 g wody gazowanej

    200 g wody niegazowanej
    200 g kawy bez cukru
    200 g kakao
    200 g piwa
    200 g wina
    200 g rosołu bez wkładki
    200 g mleka
    100 g jajek na miękko

 

  • 2-3 godziny
    500 g mleka gotowanego
    500 g wody
    500 g piwa
    250 g móżdżku cielęcego
    200 g kawy ze śmietanką
    200 g kakao z mlekiem
    200 g ryby gotowanej
    150 g kalafiora got.
    150 g szparagów got.
    150 g smażonych ziemniaków
    150 g kompotu wiśniowego
    100 g jajka surowego, na twardo lub jajecznicy
    100 g kiełbasy woł.
    70 g chleba pszen.
    70 g sucharów

    3-4 godziny:

    250 g nóżek cielęcych got.
    250 g kurczaka got.
    200 g minogi w occie
    200 g ryby wędzonej
    160 g szynki surowej lub gotowanej
    150 g chleba razowego lub pszennego
    150 g sałatki ziemniaczanej
    150 g ryżu got.
    150 g szpinaku got.
    150 g sałatki ogórkowej
    150 g jabłka
    100 g pieczeni ciel.
    100 g befsztyku tatarskiego
    100 g pieczeni z polędwicy
    70 g kawioru

    4-5 godzin:

    280 g kaczki pieczonej
    50 g filetu woł. piecz.
    50 g befsztyku smaż.
    50 g ozoru woł. wędz.
    50 g gęsi piecz.
    200 g śledzia w occie
    200 g grochu puree
    100 g mięsa wędzonego.

    5-6 godzin:

    200 g mięsa wieprzowego ( schab, pieczeń)

    7-8 godzin:

    200 g tłuszczu (słonina, boczek)