Spożycie smażonej żywności wiąże się z chorobami serca oraz udarem
Smażone jedzenie zawsze było kojarzone ze złą dietą, ale obecne prace badawcze pokazują jak mogą one negatywnie wpływać na zdrowie. Analiza badania obejmowała tysiące ludzi. Spośród tych badań wykryto dużo poważnych incydentów sercowo-naczyniowych, a sześć z nich obejmowało tragiczne skutki. otyłość wpływa na jakość życia osób z tętniczym nadciśnieniem płucnym otyłość i cukrzyca zwiększa objawy COVID-19 Po połączeniu wszystkich wyników badania naukowcy stwierdzili, że każde dodatkowe 114 g porcji smażonego jedzenia tygodniowo zwiększa ryzyko wystąpienia udaru lub choroby serca. Spożycie smażonego jedzenia było związane z 28% podwyższonym ryzykiem wystąpienia poważnego zdarzenia sercowo-naczyniowego, 22% ryzykiem choroby wieńcowej i 37% ryzykiem niewydolności serca. Według naukowców smażenie żywności obniża ich wartość odżywczą, generuje tłuszcze trans,a także zwiększenie zawartość kalorii w żywności, co ostatecznie prowadzi do procesów, które mogą powodować choroby serca. Co ważne, do ryzyka mogą przyczyniać się również inne czynniki związane ze spożywaniem smażonych potraw, takie jak skłonność do picia bardziej słodkich napojów, dodawanie soli, spożywanie innych niezdrowych potraw, mniej ćwiczeń oraz palenie. Naukowcy nie są do końca pewni, dlaczego smażone potrawy mają tak negatywny wpływ na zdrowie. Zasugerowali, że może to być spowodowane tym, że są one bogate w tłuszcz, zawierają dużo soli i wytwarzają szkodliwe kwasy tłuszczowe trans.