Wybierz język witryny

CIEKAWOSTKI

Alkohol a cukrzyca – przyspiesza, a może chron

Piotr Krawczyk, 08.01.13  http://www.diabetolog.pl/doniesienia/32438

Spożycie alkoholu u osób chorujących na cukrzycę jest powszechnie kojarzone z niekorzystnymi efektami zdrowotnymi. Czy jednak spożycie alkoholu może mieć jakikolwiek wpływ na wystąpienie cukrzycy lub, wręcz przeciwnie, protekcję przed tą chorobą?

W badaniu opublikowanym na łamach Diabetic Medicine dokonano próby określenia wpływu różnych aspektów spożycia alkoholu na ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 lub cukrzycy o podłożu autoimmunologicznym u dorosłych. Badacze skorzystali z badania Nord-Trøndelag Health Survey (HUNT), w którym dorośli w wieku ≥ 20 lat z rejonu  Nord-Trøndelag byli zapraszani do wzięcia udziału w trzech badaniach sondażowych w latach 1984–1986, 1995–1997 oraz 2006–2008. Pacjenci z cukrzycą byli identyfikowani poprzez zgłaszanie swojej choroby na kartach sondażowych. Pacjenci, u których cukrzycę rozpoznano w wieku ≥ 35 lat byli klasyfikowani jako cierpiący na cukrzycę typu 2, o ile ich badania nie wskazywały na obecność w ich organizmie przeciwciał przeciw GAD (n=1841) albo jako pacjenci z cukrzyca o podłożu autoimmunologicznym jeśli wskazywał na to odpowiedni poziom przeciwciał anty- GAD w surowicy (n=140). W badaniu oceniano następnie ryzyko względne dotyczące ilości i częstotliwości spożywania alkoholu, rodzaju preferowanych napojów alkoholowych, picia ryzykownego oraz uzależnienia od alkoholu.

Umiarkowane spożywanie alkoholu było związane z redukcją ryzyka cukrzycy typu 2 u mężczyzn ale nie u kobiet (ryzyko względne dla spożycia 10-15 g alkoholu na dzień – 0,48, 95-procentowy przedział ufności - 0,28- 0,77; ryzyko względne dla spożycia ≥ 10 g alkoholu na dzień u kobiet – 0,81, 95-procentowy przedział ufności – 0,33 – 1,96). Redukcja ryzyka pierwotnie wiązała się ze spożyciem wina [ryzyko względne – 0,93, 95-procentowy przedział ufności – 0,87–0,99 (na g/dzień)]. Nie znaleziono powiązań pomiędzy wzrostem ryzyka cukrzycy a piciem szkodliwym czy innego rodzaju problematycznym spożywaniem alkoholu. Wyniki te były także właściwe dla zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy o podłożu autoimmunologicznym (ryzyko względne – 0,70, 95-procentowy przedział ufności – 0,45–1,08 (częste spożycie) oraz ryzyko względne – 0,36, 95-procentowy przedział ufności – 0,13–0,97 (2–7 g/dzień)).

Podsumowując, umiarkowane spożycie alkoholu związane jest z redukcją ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz cukrzycy o podłożu autoimmunologicznym. Protekcyjny efekt alkoholu może być ograniczony wyłącznie do płci męskiej. Wysokie spożycie alkoholu nie wydaje się nieść wysokiego ryzyka wystąpienia cukrzycy.

Bibliografia

  1. Rasouli B, Ahlbom A, Andersson T, Grill V, Midthjell K, Olsson L, Carlsson S.; Alcohol consumption is associated with reduced risk of Type 2 diabetes and autoimmune diabetes in adults: results from the Nord-Trøndelag health study; Diabet Med. 2013 Jan