Jak wstrzykiwać insulinę
Jak wykonać zastrzyki z insuliny ilustruje poniższy film:
Podczas wstrzykiwania insuliny powinniśmy wstrzykiwać ją do tkanki tłuszczowej tuż pod skórę.
Jeżeli sądzisz że wstrzykujesz ją w mięsień, możesz zmienić swoją technikę lub zastosuj krótsze igły.
Kilka rad przy wstrzykiwaniu insuliny:
- myj ręce wodą z mydłem przed wstrzyknięciem
- włóż nową igłę na pena
- wystrzyknij co najmniej 2 jednostki w celu usunięcia wszystkich pęcherzyków z bolusa - jeśli nie masz stałego strumienia wyrzuć powietrze z pena aż będziesz miała stały strumień
- wybierz swoją dawkę na penie
- wybierz miękką tłustą powierzchnię - szczyty ud, brzuch, tyłek (nie zalecane dla dzieci lub osób cieńszych)
- podnieś faldę tłuszczową ciała lekko kciukiem i palcami - pozostawiając dużo miejsca aby umieścić igłę
- jeśli jesteś szczególnie szczupła trzeba umieścić igłę pod kątem 45 stopni aby uniknąć wstrzyknięcie w mięsień
- wcisnąć tłok powoli i wstrzyknąć dawkę insuliny
- po wstrzyknięciu trzymać igłę około 10 sekund aby zapobiec wydostaniu się dużej dawki insuliny na zewnątrz
- w przypadku pojawienia się krwi lub wycieku insuliny przetrzyj miejsce wstrzyknięcia watą