Wybierz język witryny

Jak wstrzykiwać insulinę

Jak wykonać zastrzyki z insuliny ilustruje poniższy film:

Podczas wstrzykiwania insuliny powinniśmy wstrzykiwać ją do tkanki tłuszczowej tuż pod skórę.

Jeżeli sądzisz że wstrzykujesz ją w mięsień, możesz zmienić swoją technikę lub zastosuj krótsze igły.

 

Kilka rad przy wstrzykiwaniu insuliny:

  • myj ręce wodą z mydłem przed wstrzyknięciem
  • włóż nową igłę na pena
  • wystrzyknij co najmniej 2 jednostki w celu usunięcia wszystkich pęcherzyków z bolusa -  jeśli nie masz stałego strumienia wyrzuć powietrze z pena aż będziesz miała stały strumień
  • wybierz swoją dawkę na penie
  • wybierz miękką tłustą powierzchnię - szczyty ud, brzuch, tyłek (nie zalecane dla dzieci lub osób cieńszych)
  • podnieś faldę tłuszczową ciała lekko kciukiem i palcami - pozostawiając dużo miejsca aby umieścić igłę
  • jeśli jesteś szczególnie szczupła trzeba umieścić igłę pod kątem 45 stopni aby uniknąć wstrzyknięcie w mięsień
  • wcisnąć tłok powoli i wstrzyknąć dawkę insuliny
  • po wstrzyknięciu trzymać igłę około 10 sekund aby zapobiec wydostaniu się dużej dawki insuliny na zewnątrz
  • w przypadku pojawienia się krwi lub wycieku insuliny przetrzyj miejsce wstrzyknięcia watą