Korzyści zdrowotne kukurydzy

Korzyści zdrowotne kukurydzyKukurydza oferuje wiele korzyści dla zdrowia. Jedną z nich jest to że ma wysoką zawartość składników odżywczych takich jak:

  • Tiaminy (witamina B1) która jest używana w metabolizmie węglowodanów
  • Kwas pantotenowy (witamina B5) która pomaga w funkcjach fizjologicznych
  • Kwas foliowy który pomaga w tworzeniu się nowych komórek. Jest to szczególnie ważne, przed i podczas ciąży
  • Witamina C przydatne w walce z infekcjami
  • duże źródło błonnika

Jedna filiżanka kukurydzy stanowi 18,4 procent dziennej rekomendacji błonnika. Duża zawartość włókien jest jednym z największych zalet kukurydzy. Włókno obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Włókno jest również użyteczne w obniżaniu poziomu glukozy we krwi u pacjentów z cukrzycą.

Czarna kukurydza ze względu na dużą aktywność antocyjanów pomaga zapobiegać rozwojowi nefropatii cukrzycowej na wiele sposobów między innymi hamując aktywacje monocytów oraz naciekanie tkanek przez makrofagi.

Jest ona dobrym środkiem zapobiegawczym w przypadku cukrzycy typu 2 oraz chorób nerek.