Wybierz język witryny

LECZENIE CUKRZYCY

Jak lepiej kontrolować swoją cukrzycę


Pomijanie posiłków może prowadzić do przejadania się, co w konsekwencji rzutuje na wzrost masy ciała. A jeśli weźmiemy pod uwagę niektóre leki hipoglikemizujące, takie jak pochodne sulfonylomocznika (glimiperide, glipizyd lub gliburyd), trzustka uwalniania większe ilości insuliny do krwioobiegu co musi znaleźć pokrycie w spożywanych węglowodanach.
Nasze jedzenie powinno dostarczać organizmowi niezbędnego błonnika, witamin oraz minerałów. Ludzie którzy spożywają mało węglowodanów w rezultacie są osłabieni i występują u nich silne bóle głowy. Ważne jest aby każdy z nas zbilansował swój plan posiłków, spożywając owoce, zboża i inne pokarmy zawierające niezbędne węglowodany. Wówczas ból głowy powinien ustąpić a nasz poziom energii wrócić do normy. Kluczem do sukcesu jest zarządzanie porcją spożywanych pokarmów, odpowiednie rozłożenie jedzenia na cały dzień, a także wdrożenie aktywności wraz z zastosowaniem odpowiednich dawek leków.
Dobrym jedzeniem są produkty bogate w skrobię uwzględniając przy tym spożyte kalorie i węglowodany.
Koktajle wykonywane specjalnie dla osób chorych na cukrzycę mogą pomóc kontrolować poziom cukru we krwi. Szczególną uwagę należy zwrócić kiedy stosujemy zamienniki posiłków lub przekąsek co do określenia ilości węglowodanów.
Alkohol może obniżyć poziom cukru we krwi, ale jest uważany za niebezpieczną i mało skuteczną metodę kontroli glikemii. Alkohol zaburza proces funkcjonowania wątroby do podniesienia poziomu glukozy we krwi i może spowodować spadek poziomu glukozy we krwi (hipoglikemia). Skutki hipoglikemii mogą pojawić się w następnym dniu.
Alkohol zmieszany ze słodkimi napojami początkowo może podwyższać poziom cukru we krwi a następnie obniżać.
Według narzuconych standardów można spożywać alkohol w umiarkowanych ilościach (do jednego drinka dziennie dla kobiet oraz do dwóch drinków dla mężczyzn), w zależności od indywidualnych czynników leczenia cukrzycy. Badania pokazują, że nie ma znaczenia jakiego typu spożywamy alkohol. Umiarkowane spożywanie ma korzystny wpływ na serce. Warto tą sytuacje przedyskutować ze swoim lekarzem.
Zielona herbata jest to świetny sposób aby dostarczyć naszemu organizmowi dobrą dawkę polifenoli. Nie gwarantuje to jednak obniżenia poziomu cukru we krwi.
Ważne jest aby w naszym codziennym życiu pić dostateczne ilości wody. Jest to szczególnie przydatne zwłaszcza gdy poziom cukru we krwi jest podwyższony. Wysoki poziom cukru we krwi może powodować nadmierne oddawanie moczu, dlatego picie dużej ilości wody pomaga zapobiec odwodnieniu.
Spożywanie 1-2 łyżek octu przed posiłkiem może pomóc spowolnić rozkładanie glukozy we krwi aż o 40 procent. Ocet może hamować trawienie skrobi i utrzymać jedzenie w żołądku trochę dłużej. Starajmy się jednak korzystać z zalet octu poprzez dodawanie go do sałatek i gotowanych warzyw.
Badania wykazały  że u osób z cukrzycą typu 1  spożywających ocet częściej pojawiają się epizody hipoglikemii.
Jeśli stężenie glukozy we krwi bez uzasadnionej przyczyny rośnie należy skonsultować się ze swoim lekarzem w celu zwiększenia dawek leków. W przypadku gdy stężenie cukru we krwi jest wysokie, ponieważ spożyliśmy dużo jedzenia, należy obniżyć je poprzez przyjęcie dodatkowej dawki leków.
Zbyt mało snu lub zły sen może prowadzić do zwiększonego apetytu co objawia się wyższym poziomem cukru we krwi.
Jeśli masz problemy ze snem, porozmawiaj z swoim lekarzem, aby wykluczyć występowanie bezdechu sennego.
Ważne jest aby w życiu każdego cukrzyka poświęcić co najmniej kilka minut na codzienne ćwiczenia m.in. spacerowanie.
Stosując jakiekolwiek suplementy lub lekarstwa zawsze wcześniej powinniśmy skonsultować się z lekarzem.