Wybierz język witryny

Poniżej znajduje się lista dziesięciu produktów wpływających pozytywnie na obniżanie glukozy we krwi, zwiększających wrażliwość insuliną oraz obniżających wysokie ciśnienia krwi i cholesterolu.

Zioła i suplementy mogą pomóc w kontroli cukrzycy. Ta złota dziesiątka wykazała właściwości obniżające poziom cukru we krwi, zwiększające wrażliwość na insulinę oraz redukowanie wysokiego ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Zanim zaczniemy w swojej codziennej diecie stosować poniższe produkty dobrze jest porozmawiać o tym ze swoim lekarzem szczególnie na temat wpływu obniżania poziomu cukru we krwi. Może trzeba będzie częściej sprawdzać poziom cukru we krwi i ewentualnie zmniejszać dawki leków.

1 . Gymnema Sylvestre

Główne zastosowanie : Obniżenie poziomu cukru we krwi ; Typowe dawkowanie od 200 do 250 mg dwa razy na dobę .

Nazwa hindi tłumaczy się jako " niszczyciel cukru ". Roślina jest uważana za jeden z najbardziej wpływowych ziół do kontroli cukru we krwi. Może ona działać poprzez zwiększenie aktywności enzymów które pomagają komórkom lepiej wchłaniać glukozę oraz stymulować wytwarzanie insuliny. Choć nie została gruntownie przebadana nie jest wiadomo czy stosowanie jej wywołuje skutki uboczne .

 

2 . Gorzki Melon

Główne zastosowanie : obniżenie poziomu cukru we krwi ; Typowe dawkowanie od 50 do 100 mililitrów ( około 3 do 6 łyżek ) soku dziennie .

Gorzki melon ma  pomóc bardziej skutecznie wykorzystywać komórki i blokuje wchłanianie glukozy w jelitach. Uczestnicy badań stosując gorzki melon w postaci kapsułek przez trzy miesiące mieli nieznacznie niższe poziomy cukru we krwi  niż przyjmujących placebo. Skutkami ubocznymi mogą być problemy żołądkowo-jelitowe.

 

3. Magnez

Główne zastosowanie : obniżenie poziomu cukru we krwi ; Typowe dawkowanie od 250 do 350 mg raz na dobę .

Niedobór magnezu nie jest niczym niezwykłym u osób cierpiących na cukrzycę , jego brak może wpływać na wysoki poziom cukru we krwi oraz oporność insulinową. Niektóre badania sugerują że suplementacja magnezem może poprawić działanie insuliny i obniżać poziom cukru we krwi  ale również inne badania nie wykazały żadnych korzyści.

4 . Kaktus opuncji

Główne zastosowanie : obniżenie poziomu cukru we krwi ; Typowe dawkowanie : Jeśli spożywamy je jako żywność możemy zjeść 1/2 szklanki gotowanego kaktusa dziennie. Wykazano że dojrzałe owoce tego kaktusa obniżają poziom cukru we krwi. Możesz być w stanie znaleźć owoce w sklepie spożywczym  a jeśli nie poszukaj go w postaci soku lub proszku w sklepach ze zdrową żywnością . Naukowcy przypuszczają że owoce mogą ewentualnie obniżyć poziom cukru we krwi ponieważ zawierają składniki które działają podobnie jak insulina. Owoce są również bogate w błonnik .

 

5 . Kwas gamma- linolenowy

Główne zastosowanie : Złagodzenie bólu nerwów ; Typowa dawka od  270 do 540 mg raz na dobę .

Kwas gamma – linolenowy GLA  jest kwasem tłuszczowym oleju z wiesiołka. Niektóre badania sugerują że osoby z cukrzycą mają mniejszy poziomy GLA , a badania wykazały że możne on zapobiegać bólowi nerwów w cukrzycy.

6 . Chrom

Główne zastosowanie : Obniżenie poziomu cukru we krwi ; Typowe dawkowanie: 200 mikrogramów raz na dobę .

Uważa się że ten pierwiastek zwiększa działanie insuliny oraz bierz udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek. Niektóre badania wskazują że pomaga on normalizować poziom cukru we krwi ale tylko u osób z niedoborem chromu .

7 .Billberry

Główne zastosowanie : Ochrona oczu i nerwów ; Typowe dawkowanie: od 80 do 120 miligramów dwa razy dziennie standaryzowanego wyciągu z czarnych jagód .

Zawiera ona silne antyoksydanty w owocach i liściach. Te przeciwutleniacze zwane jako antocyjanidyny  wydają się chronić drobne naczynia krwionośne przed uszkodzeniem  prowadzącym do bólu nerwów oraz retinopatii (uszkodzenie siatkówki oka ). Badania na zwierzętach sugerują również że borówka może obniżyć poziom cukru we krwi .

8 . Kwas a- liponowy

Główne zastosowania :Złagodzenie bólu nerwów , obniżenie poziomu cukru we krwi ; Typowe dawkowanie : od 600 do 800 mg dziennie .

Zwany w skrócie ALA , witamina ta neutralizuje wiele rodzajów wolnych rodników. Nagromadzenie wolnych rodników spowodowane częściowo przez wysokie stężenie cukru we krwi  może prowadzić do uszkodzenia nerwów i innych problemów. ALA może również pomóc komórkom mięśniowym wychwytywać cukier we krwi . W niemieckim badaniu ALA spowodowała poprawienie wrażliwości na insulinę o 27 procent .

9. Kozieradka

Główne zastosowanie : Obniżenie poziomu cukru we krwi ; Typowe dawkowanie od 5 do 30 gram z każdym posiłkiem lub 15 do 90 gramów jednorazowo.

Stwierdzono że nasiona te obniżają poziomu cukru we krwi, zwiększają wrażliwość na insulinę i zmniejszają poziom cholesterolu. Efekt może być częściowo spowodowane wysoką zawartością błonnika nasion. Nasiona te to aminokwas który może powodować zwiększanie wydzielania insuliny.

10 . Żeń-szeń

Główne zastosowanie : Obniżenie poziomu cukru we krwi ; standardową dawkę 1 do 3 gramów dziennie w postaci kapsułek lub tabletek albo 3 do 5 mililitrów nalewki trzy razy dziennie.

Badacze odkryli że żeń-szeń spowalnia wchłanianie węglowodanów, podwyższa zdolność do korzystania z komórek glukozy oraz zwiększa wydzielanie insuliny.