Wybierz język witryny

WITAMINY, MINERAŁY, WODA  A CUKRZYCA

Witaminy są regulatorem prawie wszystkich ważnych procesów życiowych, muszą być one dostarczone z pożywieniem, gdyż organizm sam ich nie wytwarza.

Chory na cukrzycę powinien zwrócić szczególną uwagę przede wszystkim na zasobność w diecie:

witaminy A – zwłaszcza w postaci jej roślinnej postaci -beta karotenu, którego jest najwięcej w pomidorach, marchwi, warzywach liściastych: sałacie, natce pietruszki,

witaminy C - najwięcej jest jej w kiszonej kapuście, zielonych warzywach liściastych, owocach jagodowych (czarna porzeczka, truskawka, itp.), cytrusach.

witaminy E - najwięcej jest w kiełkach pszenicy, soi, olejach roślinnych, zielonych warzywach liściastych,

Witaminy te są znanymi ze swej skuteczności antyoksydantami. Chronią naczynia krwionośne przed miażdżycą, co zapobiega groźnym powikłaniom cukrzycy.