WITAMINY, MINERAŁY, WODA A CUKRZYCA
Witaminy są regulatorem prawie wszystkich ważnych procesów życiowych, muszą być one dostarczone z pożywieniem, gdyż organizm sam ich nie wytwarza.
Chory na cukrzycę powinien zwrócić szczególną uwagę przede wszystkim na zasobność w diecie:
• witaminy A – zwłaszcza w postaci jej roślinnej postaci -beta karotenu, którego jest najwięcej w pomidorach, marchwi, warzywach liściastych: sałacie, natce pietruszki,
• witaminy C - najwięcej jest jej w kiszonej kapuście, zielonych warzywach liściastych, owocach jagodowych (czarna porzeczka, truskawka, itp.), cytrusach.
• witaminy E - najwięcej jest w kiełkach pszenicy, soi, olejach roślinnych, zielonych warzywach liściastych,
Witaminy te są znanymi ze swej skuteczności antyoksydantami. Chronią naczynia krwionośne przed miażdżycą, co zapobiega groźnym powikłaniom cukrzycy.