W schorzeniach takich jak gorączka, przeziębienie, grypa występują często wahania glikemii wiążące się ze zmiennym zapotrzebowaniem na insulinę. Oto kilka wskazówek dotyczących jak radzić sobie z infekcją w cukrzycy :
- na początku podajemy zwykłe dawki insuliny
- regularnie sprawdzamy poziom cukru oraz badamy poziom związków ketonowych
- gdy pomiar glikemii jest wyższy niż 180 mg/dl zwiększamy dawkę insuliny o 0,5 jednostki w przypadku gdy na posiłek podajemy poniżej 3 jednostek ; zwiększamy o 1 jednostkę gdy podajemy od 3 do 10 jednostek na posiłek ; zwiększamy o 2 jednostki gdy podajemy powyżej 10 jednostek na posiłek
- gdy temperatura ciała jest powyżej 38º C zwiększamy dobową dawkę insuliny o 25 %, natomiast gdy gorączka przekroczy 39º C zwiększamy o 50%
- dobrym rozwiązaniem jest aby w czasie choroby wstrzykiwać insulinę 4-5 razy na dobę
- zwiększamy insulinę bazową długodziałającą o około 30%
- na każde 80 mg/dl glikemii powyżej normy podajemy 2 jednostki insuliny
- alternatywą jest podawanie co 2-3 godziny dodatkowej dawki insuliny szybkodziałającej o 10-20% całkowitej dobowej dawki insuliny
- dobrze jest skontaktować się ze swoim lekarzem w celu uzgodnienia optymalnego leczenia