Wybierz język witryny

Glukometr a prawidłowy odczyt poziomu cukru

W dzisiejszych czasach ciężko jest kontrolować cukrzycę nie posiadając przy sobie glukometru. Na rynku są dostępne dziesiątki glukometrów do wyboru a każdy może tak naprawdę pokazywać inny odczyt. Dlatego granica błędu przy dużych stężeniach poziomu cukru (300 mg/dl ; 19 mmol/l) waha się około (30 - 50 mg/dl ; 2-3 mmol/l) w górę i w dół. A co się tyczy niskiego poziomu około 55 mg/dl granica błędu powinna się mieścić w przedziale 5-10 mg/dl. Ważne jest aby przy pomiarze była naniesiona odpowiednio duża ilość krwi na pasek. Poniżej klika błędów jakich należy wystrzegać się robiąc pomiar glukozy:

  • zbyt wysoki odczyt sugerować może brudny sensor, glukoza na palcach, brudny pasek
  • zbyt niski odczyt może być spowodowany nie wystarczającą ilością krwi na pasku, kroplą krwi dostarczoną za późno oraz dostaniem się wody na palec z krwią

Alkohol i cukrzyca - wiadomości dla nastolatków

Po wypiciu alkoholu wzrasta zagrożenie niedocukrzeniem, stąd pamiętaj o regularnym przyjmowaniu posiłków.

  • pij alkohol z umiarem
  • nigdy nie pij alkoholu bez jedzenia
  • kiedy pijesz alkohol, zwłaszcza gdy jest to alkohol wysokoprocentowy, lub gdy piciu towarzyszy taniec, to zjadaj lub wypijaj dodatkowe ilości węglowodanów.
  • wstrzyknij mniej insuliny niż zwykle

Normalna hipoglikemia a hipoglikemia nieuświadomiona

Hipoglikemia może występować przy różnych stężeniach poziomu cukru we krwi. Objawy w postaci drżenia rąk, pocenia się mogą być rozpoznawane przy wyższych stężeniach glukozy niż te które powodują upośledzenie funkcji mózgowych (problem koncentracji). Czasami możemy mieć problem z rozpoznawaniem pierwszych objawów hipoglikemii aż do czasu kiedy stężenie glukozy wpłynie na pracę naszego mózgu (brak skupienia myśli). Ważne jest aby w takiej sytuacji szybko reagować ponieważ gdy poziom spadnie jeszcze niżej wtedy możemy nie być w stanie odpowiednio zareagować. Pamiętajmy aby mieć zawsze przy sobie glukozę lub coś słodkiego najlepiej w postaci płynnej.

Jak dobrać dawkę insuliny?

Jak dobrać dawkę insuliny?Na wyliczone WW podajemy zgodnie z przelicznikiem ustalonym przez lekarza (np.: 1j/1WW, 1,5 j/1WW).
Na wymienniki białko - tłuszczowe również według przelicznika ustalonego przez lekarza. Przelicznik ten nie może jednak być zbyt duży.
Pacjenci z wyjątkiem dzieci i okresu dojrzewania, którzy stosowali 1j insuliny na 1 WBT doświadczali po posiłku hipoglikemii i często rezygnowali z podawania bolusów złożonych czy przedłużonych.
Praktyka wskazuje, że najczęściej wystarcza podać 0,5j/1WBT albo połowę ilości insuliny, którą policzylibyśmy na 1 WW np.: na śniadanie na WW mamy ustalony przelicznik 1,5 j/1 WW a więc na 1 zjedzony WBT podamy 0,75j/1WBT.