Nowa insulina alternatywą na lepsze wyrównanie cukrzycy

Toujeo® to insulina bazalna nowej generacji do stosowania raz na dobę opierająca się na powszechnie stosowanym analogu insuliny (insulina glargine) o znanym i ustalonym stosunku korzyści do ryzyka. Zmniejszona o 2/3 objętość wstrzyknięcia, a co za tym idzie o połowę mniejsza powierzchnia depot podskórnego w stosunku do insuliny glargine 100 jednostek/ml, zapewnia przedłużone działanie i bardziej stabilne właściwości farmakokinetyczne i farmakodynamiczne.
W przeprowadzonych badaniach klinicznych insuliny Toujeo uczestniczyło 3500 dorosłych pacjentów z niekontrolowaną cukrzycą typu 1 lub typu 2 z całego świata.

Refundacja zestawów infuzyjnych po 26 roku życia

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 6 grudnia 2013 r. w sprawie wykazu wyrobów medycznych wydawanych na zlecenie od 1 stycznia 2014 roku zestawy infuzyjne do osobistej pompy insulinowej w ilości 10 sztuk miesięcznie będą refundowane dla wszystkich diabetyków z cukrzycą typu 1. Poziom odpłatności po 26 roku życia, zgodnie z zapowiedziami, wyniesie 30%. Tekst rozporządzenia został już podpisany przez Ministra Zdrowia!

Profilaktyka kluczem w leczeniu stopy cukrzycowej

profilaktyka kluczem w leczeniu cukrzycyW zapobieganiu oraz leczeniu stopy cukrzycowej ogromną rolę odgrywa profilaktyka. Warunkiem profilaktyki jest optymalne wyrównanie metaboliczne związane z kończynami, mięśniami oraz skórą stóp. Ważna jest odpowiednia i codzienna pielęgnacja stóp. Powinniśmy szczególną uwagę zwracać na  skórę stóp , podeszwę stopy gdzie do dokładnej analizy przydatne staje się lusterko. Skórę należy oglądać w dobrym oświetleniu, również między palcami stopy.

Czy cukier jest niebezpieczny ?

Czy cukier jest bezpieczny?W ostatnich latach cukier stał się tematem problemów dietetycznych, a coraz więcej badań naukowych łączy skutki cukru z zagrożeniami jakimi są  otyłość i cukrzyca typu 2. Statystyki pokazują, że większość z nas spożywa więcej cukru niż jest to wskazane. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że produkty skrobiowe, takie jak chleb, ryż czy ziemniaki, są rozkładane przez trawienie w duże ilości cukru.  Mała porcja pełnoziarnistego chleba jest odpowiednikiem trzech łyżek cukru. Dlatego ważne jest, aby nasza dieta nie zawierała zbyt dużo węglowodanów.
Główną przyczyną tego stanu są duże ilości cukrów dodawanych do przetworzonej żywności. Cukier ma ogromne znaczenie dla osób chorych na cukrzycę, ponieważ wpływa na wzrost poziomu glikemii we krwi.
Cukier w diecie można znaleźć w trzech postaciach :

  • naturalny - w owocach i miodach
  • dodany - jak w ciastkach lub płatkach śniadaniowych
  • trawienie bardziej złożonych węglowodanów (np. Chleba)

Istnieją naturalne cukry znajdujące się w owocach, produktach na bazie mleka i warzywach.
Dodane cukry, zwane także cukrami wolnymi odnoszą się do cukrów dodawanych do całej gamy przetworzonych produktów spożywczych i napojów, w tym do posiłków mikrofalowych, sosów do makaronów, płatków śniadaniowych, napojów słodzonych i deserów.