Wybierz język witryny

Czy cukier jest niebezpieczny ?

W ostatnich latach cukier stał się tematem problemów dietetycznych, a coraz więcej badań naukowych łączy skutki cukru z zagrożeniami jakimi są  otyłość i cukrzyca typu 2. Statystyki pokazują, że większość z nas spożywa więcej cukru niż jest to wskazane. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że produkty skrobiowe, takie jak chleb, ryż czy ziemniaki, są rozkładane przez trawienie w duże ilości cukru.  Mała porcja pełnoziarnistego chleba jest odpowiednikiem trzech łyżek cukru. Dlatego ważne jest, aby nasza dieta nie zawierała zbyt dużo węglowodanów.
Główną przyczyną tego stanu są duże ilości cukrów dodawanych do przetworzonej żywności. Cukier ma ogromne znaczenie dla osób chorych na cukrzycę, ponieważ wpływa na wzrost poziomu glikemii we krwi.
Cukier w diecie można znaleźć w trzech postaciach :

  • naturalny - w owocach i miodach
  • dodany - jak w ciastkach lub płatkach śniadaniowych
  • trawienie bardziej złożonych węglowodanów (np. Chleba)

Istnieją naturalne cukry znajdujące się w owocach, produktach na bazie mleka i warzywach.
Dodane cukry, zwane także cukrami wolnymi odnoszą się do cukrów dodawanych do całej gamy przetworzonych produktów spożywczych i napojów, w tym do posiłków mikrofalowych, sosów do makaronów, płatków śniadaniowych, napojów słodzonych i deserów.

Postępowanie podczas choroby

postępowanie podczas chorobyJak postępować w cukrzycy podczas choroby :

  • w zależności od infekcji musisz sprawdzić czy nie wprowadzić korekty dawek insulinowych ;
  • aby zapobiec odwodnieniu pij dużo płynów około 200 ml na godzinę ;
  • unikaj kofeiny, pij herbatki ziołowe oraz wodę. Uważaj na soki oraz napoje które mogą podwyższać poziom cukru ;
  • staraj się często kontrolować poziom cukru i prowadź rejestr swoich wyników ;
  • nie przestawaj stosować leków ;
  • sprawdź poziom ciał ketonowych jeżeli poziom cukru przekracza wartość 240 mg/dl ;

Objawy oraz leczenie wysokiego stężenia glikemii

Jeśli masz cukrzycę, ważne jest, aby znać wczesne objawy hiperglikemii. Jeśli hiperglikemia jest pozostawiona bez leczenia może rozwinąć się kwasica ketonowa co powoduje poważne problemy

Wczesne objawy hiperglikemii to:

Zwiększone pragnienie
Bóle głowy
Trudności z koncentracją
Niewyraźne widzenie
Częste oddawanie moczu
Zmęczenie (słaby, zmęczony uczucie)
Utrata masy ciała
Cukru we krwi więcej niż 180 mg / dl