W ostatnich latach cukier stał się tematem problemów dietetycznych, a coraz więcej badań naukowych łączy skutki cukru z zagrożeniami jakimi są otyłość i cukrzyca typu 2. Statystyki pokazują, że większość z nas spożywa więcej cukru niż jest to wskazane. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że produkty skrobiowe, takie jak chleb, ryż czy ziemniaki, są rozkładane przez trawienie w duże ilości cukru. Mała porcja pełnoziarnistego chleba jest odpowiednikiem trzech łyżek cukru. Dlatego ważne jest, aby nasza dieta nie zawierała zbyt dużo węglowodanów.
Główną przyczyną tego stanu są duże ilości cukrów dodawanych do przetworzonej żywności. Cukier ma ogromne znaczenie dla osób chorych na cukrzycę, ponieważ wpływa na wzrost poziomu glikemii we krwi.
Cukier w diecie można znaleźć w trzech postaciach :
- naturalny - w owocach i miodach
- dodany - jak w ciastkach lub płatkach śniadaniowych
- trawienie bardziej złożonych węglowodanów (np. Chleba)
Istnieją naturalne cukry znajdujące się w owocach, produktach na bazie mleka i warzywach.
Dodane cukry, zwane także cukrami wolnymi odnoszą się do cukrów dodawanych do całej gamy przetworzonych produktów spożywczych i napojów, w tym do posiłków mikrofalowych, sosów do makaronów, płatków śniadaniowych, napojów słodzonych i deserów.