Wybierz język witryny

Dieta

Wskazówki zdrowego odżywiania się w cukrzycy

Balansowanie węglowodanami i insuliną jest jednym z najważniejszym zadań w zarządzaniu cukrzycą.
Przestrzeganie zdrowej diety odgrywa istotną rolę w utrzymywaniu właściwej masy ciała, odpowiedniej gospodarki tłuszczowej i kontrolowania ciśnienia krwi.

1. Jedz minimum trzy posiłki dziennie

Unikaj pomijania posiłków i przestrzegaj wyznaczonych godzin na dany posiłek śniadanie, obiad i kolację.
To pomoże lepiej kontrolować apetyt i poziom glukozy we krwi.

2. Każdy posiłek powinien zawierać węglowodany skrobiowe

Przykładem są chleb, makaron, ziemniaki, makaron, ryż i zboża.
Wysokie odmiany włókna produktów skrobiowych pomogą w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego i unikną problemów takich jak zaparcia.
Ilość węglowodanów jest bardzo ważna w kontrolowaniu stężenia glukozy we krwi.

3. Zmniejsz ilość tłuszczu szczególnie tłuszczów nasyconych

O niskiej zawartości tłuszczu świadczy zdrowoa dieta.
Wybieraj nienasycone tłuszcze lub oleje szczególnie tłuszcze jednonienasycone
(np. oliwa z oliwek oleju i rzepaku), gdyż te rodzaje tłuszczów są lepsze dla twojego serca.
W tłuszczu jest najwięcej źródła kalorii, zmniejszcając ilość spożywanych tłuszczów możemy schudnąć.
Jak spożywać mniej tłuszczu oto kilka wskazówek:

* Używaj mniej tłuszczów nasyconych czyli mniej masła, margaryny i sera.
* Wybieraj kurczaka, indyka, chude mięso i ryby o obniżonej zawartości tłuszczu
* Wybieraj niskotłuszczowe produkty mleczne takie jak odtłuszczone lub półtłuste mleko, niskotłuszczowe jogurty najlepszę będą jogurty naturalne
wybieraj grilla lub pieczenie zamiast smażenia, najzdrowsze jest gotowanie
* Uważaj na kremowe sosy i wybieraj sosy na bazie pomidorów

4. Jedz więcej owoców i warzyw
Spożywaj pięć porcji dziennie, aby zapewnić organizmowi źródło witamin, minerałów, błonnika by pomóc zrównoważyć ogólną dietę
Jedna porcja to np.: banan lub jabłko, garść winogron, łyżka suszonych owoców, mała szklanka soku owocowego, trzy czubate łyżki warzyw lub miskę zbożowych z sałatką.

5. Spożywaj więcej fasoli i soczewicy

Przykładami są fasola, ciecierzyca lub soczewica czerwona i zielona.
Mają one mniejszy wpływ na poziom glukozy we krwi i może pomóc kontrolować stężenie cholesterolu we krwi.
Dodawaj je do gulaszu, zapiekanek, zup lub sałatek.

6. Jedz conajmniej dwie porcje tłustych ryb tygodniowo

Przykładami są makrela, sardynki, łosoś, sardynki. Tłuste ryby zawiera tłuszcze wielonienasycone o typie omega 3 które pomagają chronić przed chorobami serca.

7. Zmniejsz spożycie cukru i słodyczy

To nie znaczy że nie możesz spożywać cukru. Cukier może być stosowany w żywności w ramach zdrowej diety.
Słodkie napoje najlepiej stosować w leczeniu objawów spadku cukru.

8. Redukcja soli w diecie

Spożywanie dużej ilości soli może podnieść ciśnienie krwi, co może prowadzić do udaru mózgu i choroby serca.
Ogranicz ilość przetworzonej żywności w której są duże ilości soli i spróbuj używać aromatycznych ziół i przypraw zamiast soli.

9. Pij alkohol z umiarem lub zlikwiduj go ze swojej diety

To maksymalnie 2 jednostki alkoholu dziennie dla kobiety i 3 jednostki dziennie dla człowieka.
Na przestrzeni lat zawartość alkoholu w większości napojów wzrosła.
Mały kieliszek wina (175 ml) może zawierać aż 2 jednostki.
Nigdy nie pij na pusty żołądek, ponieważ alkohol może spowodować hipoglikemie
(niski poziom glukozy we krwi). Pamiętaj, że alkohol zawiera puste kalorie więc pomyśl o ograniczeniu go jeżeli próbujesz stracić na wadze.

10. Nie stosować przy cukrzycy napojów z cukrem
Mają one wpływ na poziom glukozy we krwi.

źródło: portal diabetes.uk