Wybierz język witryny

Podstawowe zagadnienia

Picie kawy w cukrzycy

Picie kawy to pewnego rodzaju problem dla diabetyków. Może podnosić poziom cukru we krwi ale nie u wszystkich. Dzieje się to poprzez zwiększenie wpływu dwóch hormonów adrenaliny i glukagonu. Te dwa hormony uwalniają przechowywany glikogen w wątrobie w wyniku czego poziom cukru we krwi wzrasta. Kofeina może wpływać negatywnie na układ nerwowy. Pacjenci pijący kawę mogą mieć problemy ze snem oraz tymczasowy wzrost ciśnienia krwi. Nadmierne spożycie kofeiny może również prowadzić do bólów głowy, rozdrażnienia i nerwowości. Kofeina zmniejsza ilość żelaza w organizmie człowieka. Kawa i herbata są moczopędne, stąd wydalamy więcej moczu. Kofeina obecna w kawie podnosi poziom kortyzolu, hormonu stresu, orenaliny i noradrenaliny. Hormony te są odpowiedzialne za zwiększenie częstości akcji serca i ciśnienia krwi. Obieg tlenu do mózgu i kończyn zmniejsza się a układ odpornościowy jest również tłumiony. W dzisiejszym siedzącym trybie życia, ciągłym stanie stresu wynikającym ze spożycia kofeiny może to negatywnie wpłynąć na kontrolę masy ciała poprzez zakłócenie prawidłowej przemiany materii. Częsty stres spowodowany regularnym spożyciem kawy może również zwiększyć ilości tłuszczu w okolicy brzucha i prowadzić do przyrostu masy ciała co może pogorszyć stan chorego. Zwiększony stres z powodu kawy może zwiększyć skłonność osoby do przejadania się.
Nadmierne picie kawy prowadzi również do rozwoju oporności na insulinę i oraz wzrostu glukozy osłabiając działanie insuliny.
Nawet normalna ilość spożycia kawy może pokazać ten efekt. Kofeina może również wywołać hipoglikemię poprzez aktywację układu współczulnego i nadnerczy. Picie kawy można zastąpić kawą ziołową która smakuje jak kawa.