Alkohol a cukrzyca – przyspiesza, a może chron
Piotr Krawczyk, 08.01.13 http://www.diabetolog.pl/doniesienia/32438
Spożycie alkoholu u osób chorujących na cukrzycę jest powszechnie kojarzone z niekorzystnymi efektami zdrowotnymi. Czy jednak spożycie alkoholu może mieć jakikolwiek wpływ na wystąpienie cukrzycy lub, wręcz przeciwnie, protekcję przed tą chorobą?
W badaniu opublikowanym na łamach Diabetic Medicine dokonano próby określenia wpływu różnych aspektów spożycia alkoholu na ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 lub cukrzycy o podłożu autoimmunologicznym u dorosłych. Badacze skorzystali z badania Nord-Trøndelag Health Survey (HUNT), w którym dorośli w wieku ≥ 20 lat z rejonu Nord-Trøndelag byli zapraszani do wzięcia udziału w trzech badaniach sondażowych w latach 1984–1986, 1995–1997 oraz 2006–2008. Pacjenci z cukrzycą byli identyfikowani poprzez zgłaszanie swojej choroby na kartach sondażowych. Pacjenci, u których cukrzycę rozpoznano w wieku ≥ 35 lat byli klasyfikowani jako cierpiący na cukrzycę typu 2, o ile ich badania nie wskazywały na obecność w ich organizmie przeciwciał przeciw GAD (n=1841) albo jako pacjenci z cukrzyca o podłożu autoimmunologicznym jeśli wskazywał na to odpowiedni poziom przeciwciał anty- GAD w surowicy (n=140). W badaniu oceniano następnie ryzyko względne dotyczące ilości i częstotliwości spożywania alkoholu, rodzaju preferowanych napojów alkoholowych, picia ryzykownego oraz uzależnienia od alkoholu.
Umiarkowane spożywanie alkoholu było związane z redukcją ryzyka cukrzycy typu 2 u mężczyzn ale nie u kobiet (ryzyko względne dla spożycia 10-15 g alkoholu na dzień – 0,48, 95-procentowy przedział ufności - 0,28- 0,77; ryzyko względne dla spożycia ≥ 10 g alkoholu na dzień u kobiet – 0,81, 95-procentowy przedział ufności – 0,33 – 1,96). Redukcja ryzyka pierwotnie wiązała się ze spożyciem wina [ryzyko względne – 0,93, 95-procentowy przedział ufności – 0,87–0,99 (na g/dzień)]. Nie znaleziono powiązań pomiędzy wzrostem ryzyka cukrzycy a piciem szkodliwym czy innego rodzaju problematycznym spożywaniem alkoholu. Wyniki te były także właściwe dla zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy o podłożu autoimmunologicznym (ryzyko względne – 0,70, 95-procentowy przedział ufności – 0,45–1,08 (częste spożycie) oraz ryzyko względne – 0,36, 95-procentowy przedział ufności – 0,13–0,97 (2–7 g/dzień)).
Podsumowując, umiarkowane spożycie alkoholu związane jest z redukcją ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz cukrzycy o podłożu autoimmunologicznym. Protekcyjny efekt alkoholu może być ograniczony wyłącznie do płci męskiej. Wysokie spożycie alkoholu nie wydaje się nieść wysokiego ryzyka wystąpienia cukrzycy.
Bibliografia
- Rasouli B, Ahlbom A, Andersson T, Grill V, Midthjell K, Olsson L, Carlsson S.; Alcohol consumption is associated with reduced risk of Type 2 diabetes and autoimmune diabetes in adults: results from the Nord-Trøndelag health study; Diabet Med. 2013 Jan