Wybierz język witryny

Dieta

Owoce źródłem witamin

Owoce są źródłem witamin, minerałów i błonnika tak jak warzywa. Owoc zawierają węglowodany, więc trzeba liczyć je jako źródło pożywienia.
Najlepsze owoce to świeże, mrożone lub konserwowane bez dodatku cukru.
Ogólne wskazówki

* Wybierz konserwowane owoce w soku lub lekkim syropie
* Suszone owoce i soki owocowe są również odżywcze

Mały kawałek owocu lub około ½ kubka mrożonych owoców w puszkach ma około 15 gramów węglowodanów.
Porcja dla większości świeżych owoców - 1 szklanka. Sok owocowy może wahać się od 1/3 - 1 / 2 szklanki na 15 gramów węglowodanów.
2 łyżki suszonych owoców takich jak rodzynki lub wiśnie suszone zawierają 15 gramów węglowodanów. Owoce można jeść w zamian za inne węglowodany podczas posiłku, takie jak skrobie, zboża.
Większość owoców ma niski indeks glikemiczny. Melony i ananasy mają średnie GI wartości.