Wybierz język witryny

Dieta

Co to są węglowodany ?

Węglowodany to składniki odżywcze które są ważnym źródłem energii w diecie.
Wszystkie węglowodany są rozkładane w jelitach a następnie przekształcane w glukozę, która stanowi paliwo dla komórek naszego organizmu.
Węglowodany można podzielić na wiele różnych sposobów, wyróżniamy dwa główne typy:

  • Węglowodanów złożone
  • Cukry

Węglowodany złożone to żywność taka jak chleb, makarony, ziemniaki, makaron, ryż i zboża.

Cukry to cukier stołowy w kostkach lub granulowany, a w owocach występuje jako fruktoza, w produkty mlecznych jako laktoza.
Węglowodany można zidentyfikować na etykiecie każdego produktu.
Można spotkać jeszcze inne produkty które mogą wpływać na poziom glukozy we krwi są to odżywcze substancje słodzące np. sorbitol, maltitol, ksylitol.

źródło: książki o cukrzycy