Rodzaje insulin
W dzisiejszych czasach mamy do dyspozycji wiele rodzajów insulin o różnym sposobie działania, szybkodziałające, pośredniodziałąjące, długodziałające oraz o typie zwierzęcym i ludzkim.
Insulina zwierzęca pochodzi od zwierząt, natomiast insulina ludzka jest uzyskiwana laboratoryjnie.
Analogi insuliny to zmodyfikowane metodą inżynierii genetycznej preparaty insuliny ludzkiej o działaniu wolnym lub szybkim:
- Analogi insuliny
- Insulina zwierzęca
- Insulina ludzka
Każdy z tych rodzajów insuliny można również podzielić na szybkość działania
- insulina o szybkim działaniu
- insulina o krótkim działaniu
- insulina o średnim działaniu
- insulina o długim działaniu
Niektóre insuliny mogą rozpocząć pracę niemal natychmiast po wstrzyknięciu (insulina szybkodziałająca), a długodziałające insuliny mogą pracować przez cały dzień, a niektóre długodziałające mają pośrednie działanie dlatego musimy je wstrzykiwać dwa razy dziennie.
A oto niektóre rodzaje insulin stosowane w leczeniu cukrzycy:
- Humalog: Humalog to produkt Eli Lilly. Jest to niezwykle szybko działająca insulina, zazwyczaj zaczyna działać w ciągu 15 minut
- Lantus: Lantus jest to długo działający analog insuliny, preparat działa przez cały dzień
- Levemir: Levemir jest to długo działający analog insuliny, działa nieco krócej niż Lantus i dlatego jest często przyjmowany dwa razy dziennie
- NovoRapid: aktywny składnik leku NovoRapid to insulina aspart. NovoRapid po wstrzyknięciu ma szybkie działanie i szybko normalizuje poziom cukru we krwi. Zwykle zaczyna działać po 10-20 minut i będzie trwać od 3 do 5 godzin
- Humulin: insulina Humulin są to insuliny ludzkie wykonane przez firmę Eli Lilly & Co, krótkodziałające i o wydłużonym działaniu
- Insuman: Insuman to inny rodzaj insuliny, która stosuje się w różnych połączonych formach insuliny
- Insulatard: Insulatard produkowany przez Novo Nordisk, insulina o pośrednim czasie działania, występuje we wstrzykiwaczach (Novojet, InnoLet, FlexPen), insulina w tych preparatach łączona jest z substancją spowalniającą wchłanianie insuliny do krwi.
źródło: www.diabetes.co.uk