Wybierz język witryny

Podstawowe zagadnienia

Dlaczego picie alkoholu w cukrzycy jest zabronione

Picie alkoholu przez osoby chory na cukrzycę może spowodować hipoglikemię oraz śpiączkę ketonową. Alkohol w cukrzycy powoduje następujące problemy :

  • niekorzystnie wpływa na organizm wywołując zaburzenia przemiany materii co powoduje że leczenie cukrzycy ulega zakłóceniu
  • traktowany jest jak tłuszcz gdzie 1 gram zawiera 7 kcal
  • nie należy spożywać na raz więcej niż 20 ml wódki lub whisky
  • wywołuje ryzyko hipoglikemii co może doprowadzić do zgonu
  • powoduje niewłaściwą ocenę objawów hipoglikemii ( opóźniona reakcja, ciężka hipoglikemia)
  • wchodzi w interakcję powodując rumień twarzy, bóle głowy oraz nudności
  • ryzyko kwasicy ketonowej
  • błędy w insulinoterapii
  • marskość wątroby, zapalenie trzustki, nadciśnienie tętnicze