Dlaczego picie alkoholu w cukrzycy jest zabronione
Picie alkoholu przez osoby chory na cukrzycę może spowodować hipoglikemię oraz śpiączkę ketonową. Alkohol w cukrzycy powoduje następujące problemy :
- niekorzystnie wpływa na organizm wywołując zaburzenia przemiany materii co powoduje że leczenie cukrzycy ulega zakłóceniu
- traktowany jest jak tłuszcz gdzie 1 gram zawiera 7 kcal
- nie należy spożywać na raz więcej niż 20 ml wódki lub whisky
- wywołuje ryzyko hipoglikemii co może doprowadzić do zgonu
- powoduje niewłaściwą ocenę objawów hipoglikemii ( opóźniona reakcja, ciężka hipoglikemia)
- wchodzi w interakcję powodując rumień twarzy, bóle głowy oraz nudności
- ryzyko kwasicy ketonowej
- błędy w insulinoterapii
- marskość wątroby, zapalenie trzustki, nadciśnienie tętnicze