Wybierz język witryny

Podstawowe zagadnienia

Insulina i jej działanie

Insulina to anaboliczny hormon peptydowy (białkowy) o działaniu ogólnoustrojowym. Odgrywa on zasadniczą rolę w metabolizmie węglowodanów jak również białek i tłuszczów.
Nazwa insulina (insula - wyspa), pochodzi od wysepek Langerhansa trzustki, gdzie odbywa się jej produkcja.
Insulina produkowana jest przez komórki B (β) wysp trzustki (Langerhansa).
Podstawowym bodźcem do produkcji insuliny jest po posiłkowe zwiększenie stężenia glukozy we krwi.
Dzięki zwiększeniu wytwarzania insuliny i jej wpływowi na komórki efektorowe (miocyty, adipocyty, hepatocyty) zwiększa się transport glukozy do wnętrza komórek, co obniża poziom glukozy we krwi.
Działanie insuliny podlega homeostatycznej kontroli licznych mechanizmów, głównie hormonalnych.
Niedobór (względny lub bezwzględny) leży u podłoża wystąpienia zaburzeń gospodarki węglowodanowej objawiający się cukrzycą.
W celu leczenia cukrzycy podaje się zastrzyki z insuliny w celu zastąpienia ilości brakującej naszemu organizmowi.

źródło: wikipedia.pl