Wybierz język witryny

Podstawowe zagadnienia

DEKALOG CHOREGO NA CUKRZYCĘ

1. Nie wprowadzaj do Swej diety radykalnych zmian. Pamiętaj jednak o zachowaniu właściwych proporcji przy układaniu jadłospisu.

2. Systematycznie kontroluj Swoją wagę

3. Staraj się, aby dziennie zapotrzebowanie energetyczne organizmu pokrywać przez spożycie węglowodanów złożonych w postaci mąk, kasz itp. Ogranicz spożycie cukrów prostych do 2 łyżeczek cukru dziennie oraz wykreśl z jadłospisu wszelkiego rodzaju wyroby cukiernicze (ciasta, lody, czekoladę). Niezbędne węglowodany uzupełniaj m.in. w postaci fruktozy zawartej w owocach.

4. Obniż spożycie tłuszczów zwierzęcych. Pamiętaj, aby nie przekraczać dziennie 300 mg. cholesterolu, który równoważny jest spożyciu 1/2 jaja kurzego. Wprowadź do diety tzw. nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w olejach roślinnych, które w istotny sposób zmniejszają ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych.

5. W przypadku uszkodzenia nerek ogranicz dowóz białka do organizmu. Pamiętaj, że 1 szklanka mleka zawiera 1 WW, ale o różnej wartości kalorycznej. Jedz świeżo przyrządzone ryby, najlepiej morskie.

6. Nie zapominaj, że podstawą zdrowego żywienia są świeże warzywa i owoce i dlatego też powinieneś spożywać je średnio 4 razy dziennie.

7. Ogranicz spożycie soli i alkoholu, gdyż w znaczący sposób wpływają one na przebieg Twojej choroby.

8. Spożywaj produkty gotowane lub przygotowywane "pod parą", nigdy zaś smażone.

9. Jeśli musisz słodzić wiedz, że obecnie są już ogólnie dostępne środki zastępcze tzw. słodziki (np. aspartam).

10. Zaprzestań palenia tytoniu, gdyż przyśpieszasz w ten sposób wystąpienie niekorzystnych zmian w naczyniach krwionośnych, prowadzących do utraty wzroku, uszkodzenia nerek i nadciśnienia.