Wybierz język witryny

CIEKAWOSTKI

Korzyści zdrowotne z jedzenia orzechów

Korzyści zdrowotne z jedzenia orzechówOrzechy włoskie, migdały i orzechy są zdrowe. Stanowią ważne źródło niezbędnych makro i mikro składników odżywczych takich jak tłuszcze, witaminy i minerały. Niemcy zużywają mniej niż jedną dziesiątą ilości zalecanego spożycia dziennego. Być może to dlatego że produkty z orzechów ze względu na wysoką zawartość tłuszczu są niezdrowe. Dietetycy wskazują nowe trendy w badaniach które wykazują coś wręcz przeciwnego. Zmniejszone regularne spożywanie orzechów ze względu na korzystny profil kwasów tłuszczowych niweluje ryzyko choroby wieńcowej, ale także pomaga poprawić metabolizm tłuszczów oraz zapobiega otyłości potwierdzając skuteczność diety. Wiele wskazuje na ochronne działanie przed rakiem jelita grubego ze względu na wysoką zawartość błonnika orzechów.

źródło : Friedrich-Schiller-Universität Jena