Wybierz język witryny

LECZENIE CUKRZYCY

Cukrzyca leczenie naturalne i zioła

Są pewne naturalne substancje do zastosowania w prewencji i kontroli cukrzycy. Ale najważniejszym aspektem kontrolowania cukrzycy jest prowadzenie zdrowego stylu życia: spokój wewnętrzny, zdrowa i odżywcza dieta i regularna aktywność fizyczna.

Spokój wewnętrzny i zadowolenie z życia są kluczowe w zachowaniu zdrowia fizycznego. Jest to tylko stan umysłu – spokojnego umysłu. To twój mózg sprawuje absolutną kontrolę nad twoim organizmem – od przepływu energii do funkcjonowania narządów wewnętrznych, w tym trzustki i wątroby – dwu narządów najbardziej zaangażowanych w działanie glukozy (cukru) w organizmie.

Jeśli chodzi o radzenie sobie z każdą chorobą, to zarówno twój umysł jak i energia wewnętrzna odgrywają decydująca rolę – tak jak w przypadku cukrzycy. Chociaż kwestia kontroli umysłu wchodzi w sferę medytacji, co jest poza tematem tego artykułu, to warto zauważyć, że energia wewnętrzna emanuje ze środka organizmu, trzeba tylko z nią się połączyć. Pamiętaj, to ty możesz sprowadzić na siebie chorobę, i masz zdolność wyleczenia się – tylko musisz obudzić tę siłę – twoją energię.

Wyznacz sobie jakiś czas by usiąść w spokoju i ciszy, skup się na wnętrzu swojego mózgu, i oczami mózgu, zobacz swoje narządy wewnętrzne – od serca do jelit. Poczuj przepływ energii przechodzący przez każdy organ kiedy je czujesz. Koncentrując swój mózg, poinstruuj narządy, jeden za każdym razem, by się leczyły i odmładzały. Zauważysz rodzaj miękkiego ciepła wpływającego do narządu na którym się skupiasz – jest to twoja wewnętrzna energia lecząca. Kiedy będziesz cierpliwie to praktykował, dowiesz się jak opanować tę technikę. Możesz ją wykorzystać w kontroli każdego bólu – łącznie z migreną.

Pokazuję tu sposób połączenia się z „ludzką” częścią ciebie – prawdziwego ciebie – źródłem energii wewnątrz ciebie. Żeby to zrozumieć polecam artykuł „Istota ludzka a istota ziemska” [The Human – And The Earthling] i inne artykuły z tej serii.

Organizm ma wrodzoną zdolność leczenia się. Samoleczenie ma miejsce kiedy wyeliminuje się przyczynę choroby. Substancje naturalne działają tak, że pomagają organizmowi pokonać chorobę i przywrócić go do naturalnego zdrowego stanu. Leczenie naturalne pomaga również odmłodzić system odpornościowy by strzegł przed atakami wszelkich przyszłych chorób.

Natomiast POZ nie widzi powodu by eliminować choroby – źródło jego dochodów. On żeruje na sprzedaży leków, które, choć zajmują się objawami choroby, działają tak by otwierać nowe kanały dochodów.

POZ i jego leki

Od 2013 jest ponad 384 mln diabetyków na świecie, około 90% tych z cukrzycą typu 2. Coraz więcej dzieci zapada na tę chorobę, i więcej osób umiera z jej powodu. Z punktu widzenia POZ, jest to bonanza – tylko w Ameryce jej dochody z cukrzycy sięgają $200 mld. Spośród 10 bestsellerowych leków, cukrzycowe są prawdziwymi kurami znoszącymi złote jaja.

Poniżej niktóre z „popularnych” leków na cukrzycę wypychanych przez POZ:

Januvia – Merck i Victoza – Novo Nordisk badano z powodu zwiększonego ryzyka trzustki.

Actosis Takeda Pharmaceutical wiązany ze zwiekszonym ryzykiem raka pęcherza i choroby sercowo-naczyniowej. Było kilka tysięcy procesów o to, ze Takeda wprowadziła w błąd lekarzy i pacjentów o skutkach ubocznych i ryzyku wiążącym się z tym lekiem.

Avandia (rosiglitazone) – GlaxoSmithKline wywoływał znaczne zwiekszenie ryzyka ataku serca, kruchych kości i osteoporozy. Dr David Graham, zajmujący się bezpieczeństwem leków w FDA, oszacował, że ten lek wywołał 250.000 ataków serca i udarów, niektóre z nich śmiertelne, w latach 1996-2006. Analiza Grahama wykazała, że od kiedy aprobowano ten lek, około 80.000 pacjentów zmarło w wyniku jego skutków ubocznych.

Rezulin – Parke-Davis/Warner-Lambert szeroko reklamowany w Ameryce, mimo że był zakazany w Europie i wiązano go z uszkodzeniem wątroby co najmniej 10.000 pacjentów. Wielka Farma dostała pozwolenie na zrobienie ogromnych pieniędzy, zanim FDA w końcu zakazała go.

Byetta - Eli Lilly-Amylin obwiniono za zaburzenia w funkcji nerek, raka tarczycy i ostre zapalenie trzustki.

Aspartam (NutraSweet) – FDA odmawiała aprobaty przez ponad 8 lat, do czasu mianowania nowego komisarza FDA Arthura Hulla Hayesa, który unieważnił decyzję Scientific Review Panel, aprobował aspartam, a następnie zatrudnił się w firmie PR – G D Searle (początkowy właściciel aspartamu) za $1,000 dziennie.

Aspartam daje mnóstwo objawów chorobowych wiążących się z jego nazwą: aspartame fibromaylagia, aspartame restless leg syndrome [niespokojne nogi], aspartam i migreny, aspartam i podrażnienie pochwy, aspartam i guzy, aspartam alergia, aspartam stwardnienie rozsiane, aspartam rak pęcherza, aspartam i centralny układ nerwowy, aspartam i bezpłodność.

To w ten sposób POZ zarabia miliardy – kosztem twojego zdrowia. Ale od ciebie zależy to czy nie staniesz się ofiarą POZu i wybierzesz naturalne leczenie i wzmocnisz swój organizm.

Leczenie metodą naturalną

Natomiast substancje naturalne i ziołowe działają w celu wyeliminowania przyczyn choroby, bez żadnych skutków ubocznych. Filozofia procesu naturalnego leczenia traktuje organizm jako całość, stymulują własną energię leczącą, dając mu wszystkie właściwe substancje odżywcze, pozwalające organizmowi samemu eliminować chorobę. Kiedy już to nastąpi, organizm wraca do swojego naturalnego stanu „spokoju”.

Ale trzeba zastanowić się nad tym, że proces leczenia naturalnego wymaga dużej dyscypliny i poświęcenia z twojej strony, to nie jest jak przyjęcie zastrzyku albo łyknięcie pigułki. Musisz być zdeterminowany by prowadzić zdrowy styl życia. Tu nie ma drogi na skróty.

Zauważmy również, jeśli już chorujesz, i jesteś pod nadzorem lekarza profesjonalisty, zanim zastosujesz jakiś program – zmianę diety, ćwiczenia fizyczne, albo leki, upewnij się że dokładnie omówisz to z profesjonalistą.

Bądź dobry dla siebie, i zmian w stylu życia dokonuj stopniowo i systematycznie.

Pamiętaj, zdrowie to sprawa holistyczna, musisz regularnie pracować i wspierać się z każdej strony: odżywczy pokarm, aktywność fizyczna, leki ziołowe i medytacja, by połączyć się z sobą i odwołać do wewnętrznej energii leczącej.

Leczenie metodami naturalnymi, profilaktyka i leczenie cukrzycy to proces wieloetapowy:

  • Najważniejsze, zatrzymaj atak substancji toksycznych na organizm
  • Stosuj naturalną dietę składającą się z korzystnych dla zdrowia i odżywczych produktów
  • Zacznij aktywny styl życia – regularne ćwiczenia, skup się na narządach wewnętrznych – pomyśl o Yoga
  • Stosuj ziołowe wsparcie organizmu by pomóc mu w samoleczeniu i odbudowie systemu odpornościowego.

Omówiliśmy już czynniki odpowiedzialne za wywołanie cukrzycy (i wielu innych wyniszczających chorób) w Części 2: Cukrzyca: prawdziwe przyczyny. Chroń organizm przed narażaniem na te czynniki, unikaj absolutnie przetwarzanej, gotowej i rafinowanej „żywności”. Nie powinieneś konsumować niczego co „rafinowane”. Powiedz NIE białemu cukrowi, białej mące, zwykłej soli (używaj morskiej), i smażonych pokarmów – konsumpcję olejów narażonych na wysokie temperatury uważa się za jeden z winowajców cukrzycy typu 2.

Alkohol to substancja trująca – bardzo promowana przez POZ. A dla diabetyków jego właściwości niszczące wątrobę są druzgocące. Chyba że bardzo inwestujesz w POZ, przestań – wylej alkohol do muszli – zdezynfekuje ją.

Przestań patronować fast-foodom i nie trać pieniędzy na pakowane produkty. Jedz świeżą i naturalną żywność, posiłki przygotowuj w domu.

Zdrowa dieta i produkty naturalne: Poniższy cytat przypisuje się Hipokratesowi, którego istnienia nie można udowodnić. Ale w nim jest prawda:

„Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”

Zdrowa dieta to dieta zrównoważona, składająca się ze zdrowych tłuszczów i olejów – równowaga kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, świeżych owoców i warzyw, węglowodanów w małych ilościach, białka w umiarze, i odpowiedniej ilości błonnika. Zdrowa dieta nie tylko ma promować zdrowie ogólne, ale jest także głównym czynnikiem w pojawieniu się komplikacji wynikających z chorób takich jak cukrzyca.

Pastwiskowe surowe mleko, śmietana i masło ze zdrowych krów, to najlepszy pokarm naturalny. Surowe mleko ma wszystkie – 8 istotnych aminokwasów w rożnych ilościach. Jest to jedyny produkt który ma wbudowane mechanizmy bezpieczeństwa i liczne składniki służące do zdrowego systemu odpornościowego. Wzmacnia produkcję zdrowego cholesterolu – kluczowego dla zachowania zdrowia, i chroni przed atakiem cukrzycy. Kiedy już wdarła się cukrzyca, picie surowego pastwiskowego mleka – małymi porcjami w ciągu dnia, pomaga w zachowaniu dobrego poziomu cukru we krwi, i zapewnia stałą energię.

Pamiętaj, prawdziwe mleko nie ma nic wspólnego z produkowanym białym płynem sprzedawanym pod nazwą mleko. Więcej informacji na temat korzyści z surowego pastwiskowego mleka tutaj: Surowe mleko zagrożeniem dla POZ [Raw Milk – Hazardous to Healthcare Industry]

Olej kokosowy virgin jest być może najzdrowszym olejem który pomaga stabilizować poziom glukozy we krwi i tracić na wadze, jest prawdopodobnie jedynym olejem dla diabetyka. W rzeczywistości jest kolejnym idealnym pokarmem natury. Pomaga chronić przed chorobą serca, rakiem i innymi wyniszczającymi chorobami, poprawia trawienie, wzmacnia system odpornościowy i jest bardzo korzystny dla osób dotkniętych diatrybą.

Jego tłuszcz nasycony składa się głównie z kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha (MCFA) znanymi pod nazwą trójglicerydów (MCT). MCFA zwiększają metabolizm spalając kalorie szybciej, i promują utratę wagi. Można łatwo zgubić nadmierną wagę dodając ten olej do diety. MCFA idzie prosto do wątroby by zamienić go w energię, a nie do tkanek jako tłuszcz.

Jednym ze skutków cukrzycy jest brak energii. Olej kokosowy pomaga dostarczyć energię do komórek, bo jest łatwo wchłaniany bez potrzeby enzymów ani insuliny. Wykazano, że poprawia wydzielanie insuliny i wykorzystanie glukozy we krwi. Może również podnosić podstawową temperaturę organizmu przyspieszając metabolizm – korzystne także dla osób cierpiących na schorzenia tarczycy. Więcej informacji w artykule Olej kokosowy jak mleko matki [Virgin Coconut Oil – Like Mother’s Milk].

Zauważ, że olej kokosowy virgin nierafinowany i ten dostępny na rynku – wyprodukowany z suszonych owoców w procesie ekstrakcji chemiczno-cieplnej, to zupełnie dwie inne rzeczy – ten ostatni jest niezdrowy i zły dla organizmu.

Olej lniany (z siemienia lnianego) jest jednym z cenionych olejów promujących ogólne zdrowie, zapobiega nowotworom, cukrzycy i chorobie serca. Zawarte w nim tłuszcze powodują stopniowe uwalnianie substancji odżywczych do jelita cienkiego dając fizjologiczny skutek poczucia sytości. Konsumpcja oleju lnianego pomaga także zachować stały poziom cukru we krwi – dobry dla diabetyków.

Powinno się przyjmować łyżeczkę oleju lnianego z pokarmem. Proponuję stosowanie oleju jedną z metod dr Johanny Budwig (niemiecka biochemik i ekspert w dziedzinie nowotworów): wymieszaj 1-2 łyżeczki mielonego siemienia z ½ szklanki jogurtu organicznego i 1 łyżką dobrego oleju z oliwek – po posiłku. Przygotuj sobie zapas tego siemienia na tydzień i przechowuj przykryty w lodówce.

Olej rybny jest dobry w zapobieganiu insulinooporności – prekursora cukrzycy typu 2. Jest bardzo bogatym źródłem kwasów tłuszczowych koniecznych dla zdrowia mózgu, serca, ochrony przed rakiem i cukrzycą, oraz dla systemu odpornościowego.

Uwaga: z uwagi na skażenie ryb rtęcią i innymi substancjami rakotwórczymi, upewnij się że kupujesz tylko ryby z nieskażonych wód. Nie ma wiele takich źródeł, ale warto ich poszukać.

Algi morskie (warzywa morskie) są źródłem najbardziej odżywczych pokarmów na planecie. Są bogate w beta-karoten, przeciwutlenniacze, aminokwasy, minerały i wiele witamin. Są najbogatszym źródłem kwasu gamma-linolenowego (poza mlekiem matki). leczą cukrzycę, anemię, chorobę wątroby, wrzody, alergie, radiację i zatrucia chemiczne. Ich skoncentrowany cukier pomaga stabilizować poziom cukru we krwi u osób z niskim lub wysokim jego poziomem.

Wysokie stężenie substancji odżywczych w algach jest bardzo ważne z wielu powodów. Może najważniejszym z nich jest to, że te substancje pomagają wzmacniać błony i funkcje komórkowe. Zawierają dużo przeciwutleniaczy i mikro-substancji przeciwzapalnych do paliwa w metabolizmie i detoksyfikacji. Wzmacniają także funkcje mitochondrii – miejsca gdzie powstaje energia potrzebna do wykonywania ich funkcji. Dzięki tym zdolnościom, algi morskie pomagają w profilaktyce cukrzycy i choroby serca.

Gorzki melon (hinduski: karela sabzi) – jego ekstrakt można stosować w systemie ayurvedic do leczenia cukrzycy typu 2. Zawiera polipeptyd podobny do tego w insulinie. Jego sok jest dobry dla obniżania poziomu cukru we krwi. Można przygotować małą ilość soku (1/4 szklanki) 2 razy dziennie, albo można go gotować jak zwykłe warzywo lub dodawać do sałatek. Uwaga: ten sok jest naprawdę gorzki.

Miód: Badanie z 2010 wykazało, że długoterminowa konsumpcja miodu może być korzystna w zaburzeniach metabolicznych cukrzycy typu 1, w tym regeneracji beta-komórek, na co wskazuje zwiększenie stężenia peptydu C na czczo.

Czarnuszka (nigella Sativa): Badanie na zwierzętach w 2003 wykazało, że ich konsumpcja prowadzi do częściowej regeneracji/proliferacji beta-komórek. Badanie na ludziach w 2010 również wykazało, że konsumocja 1 g czarnuszki dziennie przez 12 tygodni była korzystna dla diabetyków, łącznie z działaniem beta-komórek.

Stevia: Badanie w 2011 na ludziach wykazało, że ma właściwości przeciwcukrzycowe, rewitalizuje beta-komórki i jej działanie jest porównywalne z działaniem leku glibenklamid, ale bez niepożądanych skutków ubocznych.

Post na sokach to kolejny ważny krok leczenia cukrzycy. Jest szybkim i smacznym sposobem dziennej konsumpcji dużych ilości warzyw i owoców. Dwa tygodnie powinny wystarczyć dla większości osób. Zaleca się również konsumpcję jednego małego posiłku białkowego dziennie w czasie postu (pastwiskowe białe mięso lub jaja).

Regularne ćwiczenia: Są także ważne w profilaktyce i leczeniu cukrzycy. Organizm ma być aktywny fizycznie i zachowywać zdrowie i energię. Tonując mięśnie, dotleniając bogatą w substancje odżywcze krew, pamagasz organizmowi zachować siłę do zwalczania infekcji i chorób. Silne mięśnie, zwłaszcza podbrzusza, są istotne w stymulacji wątroby i trzustki, jak również w funkcjonowaniu układu trawiennego. Więcej: ćwiczenia Complete Workout Regimen.

Substancje ziołowe i naturalne: Cukrzycę typu 1 uważa się za bardziej oporną. Odwrotnie do typu 2, kiedy organizm staje się odporny na własną insulinę, typ 1 cechuje niezdolność wytwarzania wystarczającej ilości insuliny, bo beta-komórki w trzustce odpowiadające za jej produkcję (i proinsuliny z której jest wytwarzana) zostają albo zniszczone, albo poważnie osłabione.

Faktem o którym POZ nie chce powiedzieć jest to, że fitochemikalia (składniki roślinne), znajdujące się w wielu konsumowanych pokarmach, mają zdolność pobudzania beta-komórek w trzustce do regeneracji, i to potencjalnie zapewnia leczenie.

Jest ogromna liczba ziół, które uważa się za pomocne w profilaktyce i leczeniu cukrzycy. Nie musisz stosować ich wszystkich razem, nawet gdyby to było praktyczne. Przeczytaj o nich i wybierz kilka z nich, które odpowiadają twojej sytuacji. Możesz je stosować rotacyjnie.

Uwaga: Zioła są mocnymi fitochemikaliami, nie powinno się ich stosować jako pokarm. Niektóre z nich są bardzo mocne i powinny być zawsze kupowane z dobrego źródła, sprawdź ich moc i przyjmuj tylko w zalecanych dawkach.

Kurkuma (turmeric, aktywny składnik: kurkumina) jest jednym z najsilniejszych ziół. Pobudza do regeneracji beta-komórek w cukrzycy typu 2. Ponadto kurkumina gwarantuje przeżywalność komórek trzustki i skuteczność przeszczepu.

Uwaga: kurkuma rozpuszcza się w tłuszczach i powinno się ją przyjmować z tłustymi produktami dla lepszego wchłaniania. Używaj w pokarmach, albo mieszaj z mlekiem czy jogurtem.

Olej z nasion ogórecznika jest bardzo bogaty w kwas gamma-linolenowy (24% GLA). Wyniki stosowania GLA w cukrzycy są naprawdę zdumiewające. W badaniu klinicznym wykazuje odwrócenie neuropatii cukrzycowej – bolesnych zaburzeń nerwowych wynikających ze zmniejszenia przepływu krwi, i późniejszego pozbawienia tlenu kończyn lub narządów. Olej z ogórecznika pomaga tonować mięśnie tętnic, odpowiedzialne za ciśnienie krwi i optymalny krwiobieg. Stosuj go w małych dawkach zalecanych na opakowaniu.

Nasiona kozieradki (fenugreek, hinduski: methi) są bardzo skuteczne w kontroli cukrzycy i zmniejszają insulinooporność. Dlatego skuteczne w obu rodzajach cukrzycy. Sproszkowane nasiona znacznie obniżają poziom glukozy we krwi, jak również trójglicerydów. Zawiera aminokwas zwany 4-hydroksyizoleucyna. On pobudza wydzielanie przez trzustkę insuliny. Mój sposób stosowania nasion kozieradki: mielę je i przechowuję w lodówce przez kilka tygodni. Łyżeczkę proszku namocz w ¼ szklanki ciepłej wody na godzinę przed posiłkiem – stanie się miękki jak budyń. Przyjmuj razem z posiłkiem.

Cynamon cejloński jest wspaniałym i smacznym zielem, które na różne sposoby wzmacnia nasz organizm. Pomaga zwiększyć przetwarzanie glukozy w energię, jak również blokuje wolne rodniki. Oznacza to, że cynamon hamuje komplikacje cukrzycowe. Zalecana dawka: ¼ łyżeczki w wodzie z posiłkiem lub z mlekiem (prawdziwym).

Ostrzeżenie: są 2 rodzaje cynamonu: Casia Cinnamon (pospolity) w sklepach, i Ceylon Cinnamon (Cinnamomum verum = prawdziwy).

Oba rodzaje są skuteczne w przypadku wzdęć, skurczów mięśni i brzucha, zapobiegają zawrotom głowy i wymiotom, biegunce, infekcjom, przeziębieniu i w braku apetytu. Oba zabijają wszystkie bakterie żołądkowe, łącznie z e. coli.

Ale Casia Cinnamon ma jedną wadę, zawiera dużą ilość kumaryny, po zjedzeniu w dużej ilości może wystąpić odwracalna toksyczność wątroby u małej liczby wrażliwych na nią osób, jest także mocną substancją rozcieńczająca krew, co niekiedy może być niebezpieczne. Ale to niebezpieczeństwo odnosi się jedynie do dużej ilości kumaryny. Uważam, że Casia Cinnamon nie powinno się przyjmować w ilości większej niż 1/2 łyżeczki dziennie, można na krótki okres zwiększyć do 1.5 łyżeczki kiedy dolegają problemy żołądkowe.

Natomiast Ceylon Cinnamon zawiera małe, nieistote ilości kumaryny, i dlatego nie daje żadnych skutków ubocznych wiążących się z Casia. Jest skuteczny w kontrolowaniu cukrzycy.

Gymnema Sylvestre  (hinduski: Gurmar lub Gular) występuje w tropikalnym regionie południowych i środkowych Indii, gdzie od dawna jest bardzo skutecznie stosowany w leczeniu cukrzycy.

Przeprowadzane od 1990 badania naukowe wykazały, że pomaga w kontrolowaniu obu rodzajów cukrzycy. Jego aktywny składnik, ekstrakt GS4 – Gymnema sylvestre, działa poprzez zwiększanie liczby beta-komórek w trzustce. W ten sposób zwiększa się produkcja insuliny. Innym jego działaniem hipoglemicznym jest obniżanie poziomu cukru we krwi dzięki kolejnemu składnikowi – kwasowi gimnemowemu, który spowalnia transport glukozy z jelit do krwiobiegu. Dzięki temu obniża jelitowe wchłanianie glukozy, a tym samym obniża poziom cukru we krwi.

Dawkowanie: 400 mh ekstraktu GS4 dziennie, dostępny w wielu sklepach internetowych.

Rutwica lekarska [Goat’s Rue]  krzew występujący w Europie i niektórych częściach Azji. Jego struktura chemiczna podobna jest do leku cukrzycowego Metformin i działa w taki sam sposób, ale bez żadnych skutków ubocznych.

Jest on stosowany jako alternatywny sposób leczenia cukrzycy, jak również w profilaktyce u osób narażonych na rozwój choroby. Przywraca wrażliwość na insulinę w komórkach i poprawia ich zdolność do pobierania glukozy z krwi w celu jej większej skuteczności.

Dawkowanie: 200 mg (kapsułki) dziennie.

Opuncja [Prickly Pear Cactus] od tysięcy lat składnik meksykańskiej i środkowo-amerykańskiej diety. Wiele badań naukowych wykazało jej zdolności w obniżaniu poziomu cukru we krwi. W tradycyjnej medycynie meksykańskiej Nopal [poduszka kaktusa] używany jest w leczeniu cukrzycy typu 2. Owoc opuncji i inne elementy rośliny są jedzone w postaci galaretki lub dżemu, jako owoc surowy lub gotowany.

Lagestremia wspaniała [Banaba] to odmiana crepe myrtle występująca na Filipinach, w Indii, Malezji i Australii. Powszechnie znana pod nazwą rośliny insulinowej. Jej aktywne składniki: kwas corosolic i garbniki, w tym lagerstroemin. One poprawiają transport glukozy do komórek organizmu, zwiększając jej wchłanianie. Mają podobne działanie do insuliny i aktywatorów receptorów insuliny. Nie wykryto żadnych niepożądanych skutków. Stosować wg zalecanej na etykiecie dawki.

Jest wiele innych pospolitych produktów, ziół i przypraw pomagających organizmowi w zwiększaniu odporności, jak również skuteczności w cukrzycy, są to: czosnek, ostra papryka [cayenne], zielona herbata, karczochy, saga i brokuły.

Biotyna to rozpuszczalna w wodzie wit. B-complex. Pomaga wątrobie w przekształcaniu glukozy w energię. Dawkowanie: 20 mg dziennie.

Mikroelementy

Są niezbędne do zarządzania energią na poziomie komórkowym, do przepływu sygnału elektrycznego w organizmie i w metabolizmie cukru. Jeśli diecie brakuje tych elementów, co ma miejsce z uwagi na to, że większość żywności uprawiana jest na zubożonej ziemi, rozsądne jest przyjmowanie suplementów. Brak mikroelementów jest powszechną przyczyną wielu chorób, w tym cukrzycy. Chrom i magnez to dwa elementy istotne w kontrolowaniu cukrzycy.

Chrom okazuje się być bardzo skuteczny w cukrzycy. Całe ziarna z organicznego zboża uprawianego na bogatej ziemi są naturalnym źródłem chromu.

Dawkowanie: 400-800 mcg GTF (glucose tolerance factor = czynnik tolerancji glukozy) chromu lub chelatu chromu dziennie.

Magnez istotny dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego, mięśniowego i sercowo-naczyniowego. Można go nazwać cudownym minerałem z uwagi na jego skuteczność w szerokim wachlarzu chorób. Niedobór magnezu wywołuje insulinooporność, torując drogę cukrzycy typu 2. Ponadto sama insulinooporność może zaburzyć poziom magnezu międzykomórkowego. Dlatego ważne jest zachowanie odpowiedniego poziomu magnezu w kontrolowaniu cukrzycy.

Dawkowanie: 270-400 mg dziennie. Szukaj magnezu cytrynianu, chelatu lub glicynianu.

Ostrzeżenie: nigdy nie przyjmuj tlenku magnezu [magnesium oxide], najbardziej powszechnej formy dostępnej w sklepach.

http://viewsandpreviews.com

Tłum. Ola Gordon.