Jak zbić poziom glikemii we krwi ?
Jak szybko zbić wysoki cukier we krwi. Podczas gdy pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości i stan zwany hiperglikemią należy działać jak najszybciej, aby zredukować jego poziom i zapobiec powikłaniom. Najszybszym sposobem jest szybkie zdiagnozowanie wysokiego poziomu i przyjęcie odpowiedniej dawki insuliny. Insulina powinna się wchłonąć i rozpocząć swoje działanie już w ciągu 5–15 minut.
Podczas gdy poziom glikemii wzrośnie należy wypić około 2 szklanek wody, która rozcieńcza krew, zmniejszając stężenie cukru. Większa ilość wydalanego moczu lepiej wydala cukier.
A oto kilka produktów spożywczych, które doskonale pomogą nam zmniejszyć poziom podwyższonej glikemii :
- ocet jabłkowy posiada właściwości antyglikemiczne i skutecznie reguluje poziom glikemii. Możemy go wprowadzać w niedużych ilościach do naszego jadłospisu
- zielone warzywa posiadają duże ilości magnezu, który ma zdolności do regulowania stężenia glukozy we krwi
- czarna czekolada ta z największą ilością kakao pomaga również walczyć w wahaniami glikemii. Pomaga ona również obniżyć cholesterol LDL podnosząc stężenie dobrego cholesterolu we krwi. Jednakże czekolada zawiera sporo tłuszczów nasyconych oraz kalorii i nie warto z nią przesadzać.
- cytrusy mają działanie obniżające poziom cukru we krwi, zawierają duże ilości witaminy C, ale również obfitują we flawonoidy – przeciwutleniacze o działaniu antyzapalnym, rozkurczowym i uszczelniającym naczynia krwionośne.
- zielona herbata, regularne jej picie obniża zawartość hemoglobiny A1c w osoczu krwi. Jednym z czynników, które mogą przyczyniać się do antycukrzycowego działania zielonej herbaty są polifenole. Związki polifenolowe dobrze wpływają na regulację poziomu cukru we krwi, a w szczególności po spożyciu posiłku jak i obniżenie apetytu.
- soczewica, fasola, bób, ciecierzyca, groch – warzywa strączkowe są niezastąpione na obniżenie poziomu cukru we krwi. Wyjątek stanowi tu soja, która może zaburzać gospodarkę hormonalną.
- czosnek wydatnie wpływa na obniżenie zarówno glukozy, jak i związków tłuszczowych we krwi.
- orzechy brazylijskie, włoskie, piniowe i pistacjowe mają właściwości polepszające układ krążenia krwi jaki i obniżanie poziomu glikemii.
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, regularne spożywanie jej wpływa na obniżenie poziomu zarówno cholesterolu jak i cukru we krwi. Dobrze jest wprowadzać ją regularnie do naszego jadłospisu.