Wybierz język witryny

LECZENIE CUKRZYCY

Technika robienia zastrzyków

Miejsce oraz technika robienia zastrzyków ma duży wpływ na wchłanianie insuliny do organizmu. Zastrzyki powinny być wstrzykiwane w warstwę podskórną tłuszczu wówczas wchłanianie jest wolniejsze. Robiąc zastrzyki w brzuch stosujemy insuliny o szybkim działaniu oraz krótko działające. Ważne jest aby zmieniać miejsca iniekcji aby uniknąć odkładania się złogów tłuszczu. Nieco wolniej wchłaniana jest insulina wstrzyknięta w udo, a obszar iniekcji w udo wyznacza się kładąc jedną dłoń powyżej kolana a drugą poniżej pachwiny. Do robienia zastrzyków można wykorzystywać pośladki, insulina jest tu nieco wolniej wchłaniana niż z brzucha. Ważne jest również dostosowanie długości igły w zależności ile tkanki tłuszczowej posiadamy. Przy stosowaniu krótkich igieł i wybierając miejsca gdzie występuje grubsza warstwa tkanki tłuszczowej możemy nie unosić fałdu skóry przy iniekcji.  Przy stosowaniu długich igieł i robiąc zastrzyk pod kątem 90 stopni istnieje ryzyko wykonania iniekcji domięśniowej. Insulina wówczas jest wchłaniana szybciej do krwiobiegu ale jej działanie jest krótsze.