Oszacowanie insuliny na posiłek
Jak prawidłowo określić ile potrzebne jest insuliny na posiłek. Z pewnością przy pomocy pompy insulinowej nie stanowi to żadnego problemu ponieważ wystarczy skorzystać z kalkulatora bolusowego a jak to mają robić chorzy stosujący peny.
A oto dane potrzebne do wyliczania insuliny na dany posiłek
- wrażliwość insulinowa ; ile jedna jednostka insuliny obniża poziom glikemii np. 50 mg/dl na jedną jednostkę
- aktywna insulina ; ile jest w danym czasie wstrzykniętej insuliny, tu staje się pomocna wiedza na temat aktywności działania insuliny np. analog szybko działający Humalog działa około 3 godzin. Czyli spożywając kolejny posiłek w ciągu trzech godzin od ostatniego posiłku musimy uwzględnić ile może być jeszcze insuliny aktywnej w organizmie
- korekta insulinowa; jest to obniżenie poziomu cukru do prawidłowej wartości czyli prawidłowa wartość powinna wynosić od 90 do 110 mg/dl.
- wartość posiłku; określenie wartości węglowodanowej dla danego posiłku na przykład 10 gram na jeden wymiennik ; 10g/1WW
- współczynnik insulinowy ; to wartość określająca ile potrzeba insuliny na jeden wymiennik, w różnych porach dnia inaczej insulina reaguje na spożywane węglowodany oraz białka i tłuszcze ; (współczynnik 0,7) x 1 jednostka = 0,7 jednostki na 1 WW lub 1WBT
Przykład nr 1 ; mamy podwyższony poziom glukozy (200 mg/dl) oraz 1 jednostkę insuliny aktywnej w organizmie
Spożywamy posiłek 7 WW czyli 70g dzielimy przez 10 i wychodzi 7 WW następnie mnożymy przez współczynnik insulinowy 0,7 i wychodzi 4,9 jednostki na posiłek
Aktywnej insuliny w naszym organizmie przyjmujemy że jest 1 jednostka
Określamy korektę insulinową 200 mg/dl - 100 mg/dl (wartość docelowej glikemii )= 100 mg/dl dzielimy przez naszą wrażliwość insulinową 50 mg/dl czyli korekta wychodzi 2 jednostki.
Następnie odejmujemy korektę (2) od insuliny aktywnej (1) czyli 2 - 1 = 1 jednostka korekty
Czyli na posiłek 7 wymiennikowy musimy podać : (4,9 jednostki oszacowanego posiłku) + (1 jednostkę korekty ) = 4,9 jednostki insuliny w zaokrągleniu 5 jednostek insuliny
Przykład nr 1 ; mamy zmniejszony poziom glukozy (70 mg/dl) oraz 1 jednostkę insuliny aktywnej w organizmie
Spożywamy posiłek 5 WW czyli 50g dzielimy przez 10 i wychodzi 5WW następnie mnożymy przez współczynnik insulinowy 0,7 i wychodzi 3,5 jednostki na posiłek
Aktywnej insuliny w naszym organizmie przyjmujemy że jest 1 jednostka
Określamy korektę insulinową 75 mg/dl - 100 mg/dl (wartość docelowej glikemii) = -25 mg/dl dzielimy przez naszą wrażliwość insulinową 50 mg/dl czyli korekta wychodzi -0,5 jednostki
Następnie odejmujemy korektę (-0,5) od insuliny aktywnej (1) wychodzi -0,5 jednostki korekty
Czyli na posiłek 5 wymiennikowy musimy podać : (3,5 jednostki oszacowanego posiłku) + (-0,5 jednostki korekty ) = 3 jednostki insuliny