Wybierz język witryny

LECZENIE CUKRZYCY

Oszacowanie insuliny na posiłek

Jak prawidłowo określić ile potrzebne jest insuliny na posiłek. Z pewnością przy pomocy pompy insulinowej nie stanowi to żadnego problemu ponieważ wystarczy skorzystać z kalkulatora bolusowego a jak to mają robić chorzy stosujący peny.

A oto dane potrzebne do wyliczania insuliny na dany posiłek

  • wrażliwość insulinowa ; ile jedna jednostka insuliny obniża poziom glikemii np. 50 mg/dl na jedną jednostkę
  • aktywna insulina ; ile jest w danym czasie wstrzykniętej insuliny, tu staje się pomocna wiedza na temat aktywności działania insuliny np. analog szybko działający Humalog działa około 3 godzin. Czyli spożywając kolejny posiłek w ciągu trzech godzin od ostatniego posiłku musimy uwzględnić ile może być jeszcze insuliny aktywnej w organizmie
  • korekta insulinowa; jest to obniżenie poziomu cukru do prawidłowej wartości czyli prawidłowa wartość powinna wynosić od 90 do 110 mg/dl.
  • wartość posiłku; określenie wartości węglowodanowej dla danego posiłku na przykład 10 gram na jeden wymiennik ; 10g/1WW
  • współczynnik insulinowy ; to wartość określająca ile potrzeba insuliny na jeden wymiennik,  w różnych porach dnia inaczej insulina reaguje na spożywane węglowodany oraz białka i tłuszcze ; (współczynnik 0,7) x 1 jednostka = 0,7 jednostki na 1 WW lub 1WBT

Przykład nr 1 ; mamy podwyższony poziom glukozy (200 mg/dl) oraz 1 jednostkę insuliny aktywnej w organizmie

Spożywamy posiłek 7 WW czyli  70g dzielimy przez 10 i wychodzi 7 WW następnie mnożymy przez współczynnik insulinowy 0,7 i wychodzi 4,9 jednostki na posiłek

Aktywnej insuliny w naszym organizmie przyjmujemy że jest 1 jednostka

Określamy korektę insulinową 200 mg/dl - 100 mg/dl (wartość docelowej glikemii )= 100 mg/dl dzielimy przez naszą wrażliwość insulinową 50 mg/dl czyli korekta wychodzi 2 jednostki.

Następnie odejmujemy korektę (2) od insuliny aktywnej (1) czyli 2 - 1 =  1 jednostka korekty

Czyli na posiłek 7 wymiennikowy musimy podać : (4,9 jednostki oszacowanego posiłku) + (1 jednostkę korekty ) = 4,9 jednostki insuliny w zaokrągleniu 5 jednostek insuliny

Przykład nr 1 ; mamy zmniejszony poziom glukozy (70 mg/dl) oraz 1 jednostkę insuliny aktywnej w organizmie

Spożywamy posiłek 5 WW czyli  50g dzielimy przez 10 i wychodzi 5WW następnie mnożymy przez współczynnik insulinowy 0,7 i wychodzi 3,5 jednostki na posiłek

Aktywnej insuliny w naszym organizmie przyjmujemy że jest 1 jednostka

Określamy korektę insulinową 75 mg/dl - 100 mg/dl (wartość docelowej glikemii) = -25 mg/dl dzielimy przez naszą wrażliwość insulinową 50 mg/dl czyli korekta wychodzi -0,5 jednostki

Następnie odejmujemy korektę (-0,5) od insuliny aktywnej (1) wychodzi -0,5 jednostki korekty

Czyli na posiłek 5 wymiennikowy musimy podać : (3,5 jednostki oszacowanego posiłku) + (-0,5 jednostki korekty ) = 3 jednostki insuliny