Wybierz język witryny

LECZENIE CUKRZYCY

Normalizacja poziomu glukozy we krwi

NORMALIZACJA POZIOMU GLUKOZY WE KRWI – NORMOGLIKEMIA


U osób młodych, które zwykle chorują na cukrzycę typu 1 należy dążyć, aby stężenia glukozy we krwi – zarówno na czczo jak i po posiłkach – były zbliżone do wartości stwierdzanych u osób zdrowych. Oznacza to, że poziom glukozy na czczo i przed posiłkiem powinien być w zakresie:


1.  70–120 mg/dl   
2.  w 1 godzinę po posiłku – mniej niż 160 mg/dl
3.  w 2 godziny po posiłku – mniej niż 140 mg/dl

A oto pożądane do osiągnięcia dzięki insulinoterapii - idealne i dopuszczalne stężenia poziomy glukozy we krwi przed i po posiłku u osób z cukrzycą typu 1:

 

Pora, oznaczenie

Stężenie glukozy prawidłowe

Stężenie glukozy dopuszczalne w praktyce

 

Przed śniadaniem

 

0 -105mg/dl

 

70-120mg/dl

 

Przed obiadem oraz I kolacją i II kolacją

 

70 -110mg/dl

 

70-120mg/dl

 

1 godzina po posiłkach

 

mniej niż 140 mg/dl

 

mniej niż 160 mg/dl

 

2 godziny po posiłkach

 

mniej niż  120 mg/dl

 

mniej niż 140 mg/dl

 

Między 2.00  a  4.00  w nocy

 

mniej niż  100 mg/dl

 

mniej niż  120 mg/dl

Wartości zalecane przez profesorów diabetologów Jana Tatonia i Annę Czech – Źródło: Jak żyć z cukrzycą wymagającą wstrzyknięć insuliny? – PZWL, 2001.