Normalizacja poziomu glukozy we krwi
NORMALIZACJA POZIOMU GLUKOZY WE KRWI – NORMOGLIKEMIA
U osób młodych, które zwykle chorują na cukrzycę typu 1 należy dążyć, aby stężenia glukozy we krwi – zarówno na czczo jak i po posiłkach – były zbliżone do wartości stwierdzanych u osób zdrowych. Oznacza to, że poziom glukozy na czczo i przed posiłkiem powinien być w zakresie:
1. 70–120 mg/dl
2. w 1 godzinę po posiłku – mniej niż 160 mg/dl
3. w 2 godziny po posiłku – mniej niż 140 mg/dl
A oto pożądane do osiągnięcia dzięki insulinoterapii - idealne i dopuszczalne stężenia poziomy glukozy we krwi przed i po posiłku u osób z cukrzycą typu 1:
Pora, oznaczenie |
Stężenie glukozy prawidłowe |
Stężenie glukozy dopuszczalne w praktyce |
Przed śniadaniem |
0 -105mg/dl |
70-120mg/dl |
Przed obiadem oraz I kolacją i II kolacją |
70 -110mg/dl |
70-120mg/dl |
1 godzina po posiłkach |
mniej niż 140 mg/dl |
mniej niż 160 mg/dl |
2 godziny po posiłkach |
mniej niż 120 mg/dl |
mniej niż 140 mg/dl |
Między 2.00 a 4.00 w nocy |
mniej niż 100 mg/dl |
mniej niż 120 mg/dl |
Wartości zalecane przez profesorów diabetologów Jana Tatonia i Annę Czech – Źródło: Jak żyć z cukrzycą wymagającą wstrzyknięć insuliny? – PZWL, 2001.