Wybierz język witryny

Dieta

Wymienniki węglowodanowe

Wymienniki węglowodanowe

 

1 wymiennik węglowodanowy  ( WW)- 10 g węglowodanów przyswajalnych ( bez błonnika)

 

1 WW = 40 kcal z węglowodanów

1 g węglowodanów = 4 kcal

 

Wymiennik białkowo – tłuszczowy ( WBT)  to 100 kcal tłuszczu albo białka i tłuszczu .

1 g tłuszczu zawiera 9 kcal

1 g białka zawiera 4 kcal

 

Przy obliczeniach korzystamy z tabel ( np. Liczymy kalorie , H. Kunachowicz)

 

Obliczanie wymienników węglowodanowych z gramów

Z tabeli:

Nazwa – bułka grahamka

Ilość- 100 g

Wartość energetyczna – 252 kcal

Węglowodany – 56,1 g

Błonnik pokarmowy-  6,4 g

 

Od całkowitej wartości gramowej węglowodanów odejmujemy gramy błonnika i zaokrąglamy wynik

56,1 g węglowodanów – 6,4 g błonnika = 49,7 przyswajalnych węglowodanów

 

100 g  bułki grahamki = 50 g przyswajalnych węglowodanów

10 g  węglowodanów = 1 WW

50 g węglowodanów = 5 WW

 

Ile wymienników węglowodanowych znajduje się w 60 g bułki grahamki?

100 g grahamki – 50 g węglowodanów

60 g grahamki  - x g węglowodanów

 

 

 

x =‌‌  60 g x 5 WW  :  100 g =  3 WW

 

Obliczanie wymienników białkowo- tłuszczowych

 

Nazwa – ser salami

Ilość- 100 g

Wartość energetyczna – 540  kcal

Procent energii z białka – 16

Procent energii z tłuszczu – 83

Procent energii z węglowodanów  – 1

 

Salami dostarcza 99 % energii z białka i tłuszczu . Pamiętając , że 100 kcal z białka

i tłuszczu = 1 WBT , obliczamy ile WBT jest w 100 g salami

 

100 g salami dostarcza 540 kcal /100 kcal = 5,4 WBT

 

Ile jest WBT w 30 g salami?

 

Proporcja na kcal.

100 g  salami – 540 kcal

30 g salami – x kcal

 

x = 30 g x 540 kcal : 100 g = 162 kcal = 1,6 WBT

 

Proporcja na WBT.

100 g  salami – 5,4 WBT

30 g salami – x WBT

x = 30 g x 5,4 WBT : 100 = 1,6 WBT

 

 

 

 

 

Nazwa – karpatka

Ilość- 100 g

Wartość energetyczna – 456  kcal

Węglowodany – 40,7  g

Błonnik pokarmowy-  0,4 g

 

Ile WBT jest w 70 g karpatki?

Zamieniamy gramy węglowodanów na kcal, mnożymy gramy węglowodanów razy 4

( 1 g węglowodanów = 4 kcal)

40 g x 4 = 160 kcal

 

Od całkowitych kcal ( wartość energetyczna ) odejmujemy kcal z węglowodanów. Dla ułatwienia zaokrąglamy 456 kcal do 450 kcal.

 

450 kcal – 160 kcal = 290 kcal = 2,9 WBT ( zaokrąglamy do 3 WBT)

( w/w obliczenia dotyczyły 100 g)

 

Układamy proporcję.

100 g karpatki – 3 WBT

70 g karpatki – x WBT

 

x =  70 g x 3 WBT : 100 g = 2 WBT