Wybierz język witryny

Dieta

Cukier powodem wielu chorób

Cukier jest uznawany jako przyczyna wielu chorób takich jak cukrzyca, otyłość, syndrom metaboliczny, rak, choroby układu krążenia. Bezpośredni związek cukru z chorobami serca wiąże się od zbyt wysokiego stężenia insuliny. Podczas spożywania cukru organizm produkuje insulinę, która powoduje że organizm gromadzi cukier w postaci tłuszczu oraz pomaga regulować poziom trójglicerydów odpowiedzialnych za choroby serca. Dlatego jeżeli spożywamy dużo cukru to nasz organizm musi wyprodukować dużo insuliny i wówczas podnosi się poziom trójglicerydów. Produkcja dużej ilości insuliny ma związek z niskim poziomem cholesterolu HDL (dobry cholesterol), wysokim ciśnieniem oraz otyłością. Cukier jest pożywką dla komórek rakowych. Im więcej jemy cukru tym szybciej rosną komórki rakowe. Trzustka reaguje na cukier wytwarzając insulinę, która następnie dostarcza cukier do komórek. Jedząc cukry proste takie jak cukierki, ciastka, napoje słodkie poziom cukru szybko wzrasta a nasz organizm wytwarza dużo insuliny. Wysoki poziom insuliny ma duży związek z przyczyną występowania raka piersi. Insulina przyczepia się do receptorów komórek piersi zarówno zdrowych jak i chorych przyśpieszając podział komórek tak samo jak estrogen. Prawidłowy poziom insuliny w naturalny sposób reguluje ilość estrogenu który może zostać przyłączony do receptorów, sprawując nadzór nad nadmiernym podziałem komórek powodowanym przez estrogen. W przypadku dużej produkcji insuliny (dużo cukru) występuje duży kłopot z podziałem komórek przez to więcej komórek rakowych oraz więcej zdrowych zagrożonych rakiem.

Ważne jest abyśmy spożywali jak najmniej cukru w każdej postaci dzięki czemu unikniemy wielu problemów.

źródło: http://www.naturalnews.com/