Wybierz język witryny

Dieta

Jakie cukry i tłuszcze wpływają na nasze zdrowie

Głównymi czynnikami wpływającymi na nasze zdrowie są cukry i złe tłuszcze.
Więc które są dobre, a które są złe?
Cukry są to przetworzone białe ziarenka które dodajemy do kawy lub herbaty aby zmienić smak. Cukry możemy znaleźć w alkoholu, miodzie, sokach owocowych oraz ziemniakach. Wolne cukry spotykamy w produktach pełnoziarnistych. Człowiek nie jest w stanie genetycznie przygotować się do radzenia sobie z dużą ilością cukru. Trzeba odróżnić cukry szybko i wolno wchłaniane przez nasz organizm. Szybkie cukry to te które nie są przekształcane na energię w wątrobie, ale zamieniane w tłuszcz. Są bezpośrednio uwalniane do krwiobiegu co powoduje że poziom glukozy we krwi rośnie.To z kolei powoduje wydzielanie insuliny przez trzustkę w celu ustabilizowania poziom cukru we krwi. Insulina jest odpowiedzialna za przekształcenie cukrów w tłuszcz. Nasze ciało musi przetwarzać nadmiar cukru a to powoduje że poziom cukru jest przyczyną poważnych dolegliwości zdrowotnych takich jak wysoki poziom cholesterolu, choroby układu krążenia, choroby jelit, hipoglikemia, wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca, a nawet rak.
Spożywanie cukrów prostych powoduje obciążenie dla organizmu i zwiększenie produkcji insuliny i
dlatego nasz organizm nieustannie próbuje znaleźć równowagę przez to tworzy się insulinooporność. Ludzi którzy spożywają duże ilości cukru dotykają problemy zdrowotne na które pracuje się przez te wszystkie lata. Obecnie odnotowuje się statystycznie więcej chorób nowotworowych, chorób układu krążenia oraz cukrzycy typu 2. I te choroby dotykają coraz to młodsze pokolenia.
Cukrzyca jest chorobą wynikającą ze zużytej, osłabionej trzustki. Z biegiem czasu nasz organizm nie jest już w stanie wyprodukować wystarczającej ilości insuliny do wyregulowania poziomu cukru we krwi co może doprowadzić do zapalenia trzustki, raka trzustki i innych problemów trzustki. Jedynym sposobem aby odwrócić ten proces jest eliminacja szybkich cukrów w pożywieniu.
Zacząć pić kawę lub czarną herbatę bez cukru i nie jeść produktów zawierających cukier. Sprawdzajmy składniki na etykiecie spożywanego produktu również w sklepach ze zdrową żywnością. Uważaj na glukozę, fruktozę, sacharozę, syropy cukru inwertowanego, cukier trzcinowy, syrop kukurydziany, syrop ryżowy, syropu pszenicy.
Nasze ciała nie zostały skonstruowane na przetwarzanie dużej ilości cukru w naturalny lub w inny sposób.
Złożone cukry to także cukry. Są one w pełnoziarnistych produktach, takich jak chleb brązowy, brązowy ryż, makaron brązowy. Są to tak zwane całe ziarna, kiełki, otręby zewnętrzne jak i wewnętrzne skrobi. Szczególnie otręby spowalniają wchłanianie cukru. Biały chleb to szybki cukier bo otręby został usunięte z ziarna pozostawiając jedynie skrobię. Z tego powodu chleb brązowy, brązowy ryż i makaron brązowy są zdrowsze niż ich białe odmiany. Otręby posiadają włókna które spowalniają uwolnienie cukru do krwiobiegu.
To samo dzieje się z ziemniakami i owocami. Zdejmując skórkę z jabłka wyrzucamy błonnik i zostaje tylko cukier owocowy. Obierając ziemniaka robisz to samo. Bez skóry ziemniak jest bombą skrobiową w postaci szybkiego cukru. Z tego powodu sok owocowy bez włókna miazgi jest niczym innym jak płynnym cukrem. Dlatego spożywajmy całe owoce i warzywa. Wybierz kwaśny i gorzki owoc zamiast słodkich, zwłaszcza jagody, jabłka kwaśne i owoce cytrusowe takie jak cytryna i grejpfrut.
Chociaż złożone cukry są lepsze niż szybkie to nie znaczy że można spożywać brązowy chleb, ryż, makaron i całe słodkie owoce bez ograniczeń. Ponieważ nie zostały one wykonane do przyjmowania dużych ilości cukrów dLA naszego organizmu. Dlatego należy jeść nie więcej niż dwie kromki chleba oraz brązowy makaron lub ryż tylko dwa razy w tygodniu.
Więc co należy jeść w zamian? O wiele bardziej złożonymi formami węglowodanów są warzywa. Spróbuj jeść sałatkę zawierającą marchew, zielone warzywa liściaste, lucerna i kiełki z sokiem z cytryny i oliwą z pierwszego tłoczenia kokosowego lub oliwy z oliwek. Gwarantuję że dostaniesz więcej energii i będziesz czuł się mniej głodny. 
Nie zapominajmy że wirusy, pasożyty i komórki nowotworowe żywią się cukrem.
Miód ma wiele właściwości leczniczych ale jest traktowany jako szybki cukier. Dlatego powinniśmy jeść go tylko w małych ilościach. Ze względu na zdrowe aspekty miodu nie trzeba go unikać. Upewnij czy miód który kupujesz nie został przetworzony przez supermarkety sprzedające miód i przemysłowo zmodyfikowany ze wszystkich składników odżywczych. Bardzo często pszczoły karmione były zwykłym cukrem, tak więc ten rodzaj miodu jest niczym innym niż zwykły cukier.
Bardzo szczególna rola jest zarezerwowana dla kofeiny w zielonej herbacie. Podobnie jak alkohol kofeina jest naturalną substancją, która użyta oszczędnie może mieć działanie lecznicze. Kawa może podnosić szybko cukier ponieważ posiada kofeinę kótra pobudza mózg do działania. Jeśli nie chcesz zrezygnować z kawy ogranicz się do dwóch filiżanek dziennie.
Picie zielonej herbaty pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi oraz wspiera działanie trzustki. Nie stosuj sztucznych substancji słodzących takich jak aspartam, sorbitol, sacharyna i innych chemikaliów nowotworowych.
Naucz się unikać słodkich pokarmów i cieszyć się naturalnym smakiem prawdziwego jedzenia. 
Obok cukrów, trzeba zmniejszyć spożycie kwasów omega-6. Omega-6 to naturalne i zdrowe kwasy tłuszczowe ale tylko w odpowiednim stosunku do omega-3. Możemy jeść nieograniczone ilości tłuszczów omega-3 ale zbyt wiele tłuszczów omega-6 będzie nieuchronnie prowadzić do problemów zdrowotnych.
Omega-3 do 6 niegdyś kształtował się nie więcej niż 1:4. Dzisiaj Wszystko od 1:20 do oszałamiającej 1:50. Jedz mniej ziarna i unikaj olejów takich jak olej kukurydziany. Inne oleje omega-6 których należy unikać to olej sojowy i słonecznikowy. Mięso i nabiał pochodzące od zwierząt karmionych ziarnami granulatu zawiera zbyt dużo omega-6.
Więc gdzie mamy tłuszcze omega-3? Zielone warzywa liściaste są doskonałym źródłem kwasów omega-3 zwłaszcza na surowo. Do gotowania wykorzystujmy zielone warzywa takie jak kapusta, kiełki, brokuły, itp. Inne tłuszcze roślinne zawierające kwasy omega-3 to olej lniany i olej orzechowy. Uważaj jednak na ogrzewanie oleju. Używaj z oliwą z oliwek do tego czy używać oliwy na zimno. Najlepszym źródłem zwierzęcym omega-3 są dzikie tłuste ryby i tran z dorsza lub olej z kryla. Zawierają one długołańcuchowe EPA i DHA omega-3 tłuszczów.
Od lat twierdzi się że tłuszcze nasycone są złe ponieważ zwiększają one poziom cholesterolu. Jest to trwały mit. W krajach Azji, Afryki i Ameryki Południowej ludzie gotują z masłem, olejem kokosowym i smalcem. Tłuszcze nasycone mogą wytrzymać wysokie temperatury i mogą być wielokrotnie używane i dlatego idealnie nadają się do smażenia. Najlepsze tłuszcze do smażenia to masło, olej kokosowy i oliwa z oliwek. Naturalne tłuszcze nasycone (tłuszcze zwierzęce, ale także tłuszcze roślinne, takie jak tłuszcz kokosowy) są przetwarzane przez organizm bez trudu i nie są tuczące. Powinniśmy ograniczać jajka smażone na maśle, pełnotłuste jogurty.
Kwasy tłuszczowe trans są tworzone z tanio dostępnych nienasyconych tłuszczy roślinnych takich jak olej słonecznikowy, olej sojowy, olej kukurydziany oraz olej arachidowy. Poprzez proces grzania płyn jest pobierany z tych tłuszczów zarówno w części lub całości. W wyniku tego przekształcenia nienasyconych kwasów tłuszczowe przekształcane są do nasyconych kwasów tłuszczowych. Kiedy spożywać te tłuszcze organizm nie wie, co z nimi zrobić dając im swobodny wybór tworząc wolne rodniki i powodując uszkodzenie w komórkach (DNA).
Produkty zawierające kwasy tłuszczowe trans to olej do smażenia, frytki, śmietanki do kawy, ciastka. Nawet masło orzechowe nie jest już zwolnione. I to nie tylko żywność ale również suplementy witaminowe, maści, kremy, żele, płyny, kosmetyki nawet te które kupujesz w sklepach ze zdrową żywnością. To bardzo ważne aby sprawdzić etykiety na produktach. Powinniśmy stosować się ściśle do zasad żywieniowych aby unikać wszelkich problemów zdrowotnych.