Wskazówki czego unikać w naszej diecie
A oto kilka ważnych wskazówek dla chorych na cukrzycę i nie tylko:
- Nie dodawaj cukru do takich produktów jak napoje, herbata, owoce, kawa oraz wyeliminuj dekstrozę, brązowy cukier, cukier puder oraz inne cukry ze swojej diety
- jedz drób, ryby, jaja; mimo że rośliny strączkowe, orzechy, zielenina, ziarna zawierają naturalne cukry posiadają w sobie błonnik pomagający stabilizować poziom cukru
- staraj się wyeliminować węglowodany takie jak białe pieczywo, biały makaron, biały ryż ponieważ te produkty zaburzają równowagę kontroli cukru
- w celu wyeliminowania cukru rozrzedzaj wodą słodziki oraz słodką żywność
- uważaj na produkty beztłuszczowe które mogą zawierać duże ilości cukru
- ograniczaj przetworzone produkty czyli zamiast soku jabłkowego wybieraj jabłka, brązowy ryż zamiast białego
- staraj się zbierać informacje na temat spożywanych produktów i wychwytywać te które są nie zdrowe dla naszego organizmu i eliminować z naszej diety
- stosuj produkty które zawierają ważne substancje odżywcze
- jedz produkty po których przez dłuższy czas będziesz czuł się dobrze i które skutecznie wpływają na twój poziom cukru
- stosuj się do zasady zbilansowanych posiłków czyli 40% węglowodanów, 30% białka oraz 30% tłuszczu, dzięki temu twoja cukrzyca będzie bardziej stabilna