Węglowodany w diecie cukrzyka
WĘGLOWODANY:
Znajdują się one w makaronach, ziemniakach, ryżu, chlebie, kaszach, kukurydzy, słodyczach oraz ciastach. Węglowodany to także cukier oraz owoce i jarzyny zawierają pewne ilości węglowodanów.
Podział:
węglowodany szybko przyswajalne - czyli ulegające szybkiemu trawieniu w przewodzie pokarmowym obejmują cukier, słodycze, owoce oraz ciasta. Spożycie ich powoduje szybki wzrost stężenia glukozy we krwi.
Węglowodany wolniej przyswajalne - znajdują się w chlebie, kaszach, makaronach. Są one szczególnie polecane u chorych na cukrzycę, ponieważ powodują powolny przyrost stężenia glukozy we krwi po ich spożyciu.
Rodzaje węglowodanów:
Jednocukry: glukoza, fruktoza, galaktoza - powstają w przewodzie pokarmowym jako produkty rozpadu dwucukrów zawartych w owocach, jarzynach, mleku.
Dwucukry: najbardziej popularne mają nazwy chemiczne - cukroza, maltoza, laktoza, Najwięcej zawiera ich cukier buraczany, trzcinowy, melasa, mleko, owoce, jarzyny
Węglowodany złożone: skrobia, celuloza, hemiceluloza Najwięcej zawiera ich - pieczywo, produkty mączne, rośliny strączkowe, bulwy.
Węglowodany stanowią dla naszego organizmu ważne źródło energii.