Wybierz język witryny

Dieta

Węglowodany w diecie cukrzyka

WĘGLOWODANY:

Znajdują się one w makaronach, ziemniakach, ryżu, chlebie, kaszach, kukurydzy, słodyczach oraz ciastach. Węglowodany to także cukier oraz owoce i jarzyny zawierają pewne ilości węglowodanów.

Podział:

węglowodany szybko przyswajalne - czyli ulegające szybkiemu trawieniu w przewodzie pokarmowym obejmują cukier, słodycze, owoce oraz ciasta. Spożycie ich powoduje szybki wzrost stężenia glukozy we krwi.

 
Węglowodany wolniej przyswajalne - znajdują się w chlebie, kaszach, makaronach. Są one szczególnie polecane u chorych na cukrzycę, ponieważ powodują powolny przyrost stężenia glukozy we krwi po ich spożyciu.

Rodzaje węglowodanów:

Jednocukry: glukoza, fruktoza, galaktoza - powstają w przewodzie pokarmowym jako produkty rozpadu dwucukrów zawartych w owocach, jarzynach, mleku.

Dwucukry: najbardziej popularne mają nazwy chemiczne - cukroza, maltoza, laktoza, Najwięcej zawiera ich cukier buraczany, trzcinowy, melasa, mleko, owoce, jarzyny

Węglowodany złożone: skrobia, celuloza, hemiceluloza Najwięcej zawiera ich - pieczywo, produkty mączne, rośliny strączkowe, bulwy.

Węglowodany stanowią dla naszego organizmu ważne źródło energii.