Wybierz język witryny

Dieta

Co jeść a czego unikać w cukrzycy

To zależy !! Na nasze odżywianie ma wpływ wiele różnych czynników. Waga, cholesterol, ciśnienie krwi powinny być brane pod uwagę przy planowaniu naszego posiłku. Większość ludzi z cukrzycą typu 2 musi brać pod uwagę te warunki.

Cukier i skrobia wywierają podstawowy wpływ na wzrost poziomu cukru po posiłku. Zawarte są one w owocach, sokach, mleku, deserach, makaronach, ryżu, ziemniakach itp. Rozsądne ograniczanie tych produktów może pomóc kontrolować poziom glikemii po posiłku. Jednakże rygorystyczne ograniczenie spożycia ich może mieć szkodliwe działanie. Ważne jest odpowiednie wyliczanie spożywanych węglowodanów. Unikanie smażonego jedzenia i tłustego mięsa (bekonu, mięsa mielonego, sosów, hot dog) a stosowanie gotowanych potraw i używanie oliwy z oliwek zamiast masła i smalcu może pomóc kontrolować poziom cholesterolu oraz stracić na wadzę. Jeśli mamy wysokie ciśnienie krwi należy ograniczyć spożycie sodu, soli oraz wyeliminować jedzenie z puszek i słoików co może pomóc zmniejszyć ciśnienie krwi.

W celu utraty wagi należy zmniejszyć spożycie żywności wysokokalorycznej takiej jak przetworzone mięsa, tłuszcze oraz cukry. Dobrze jest porozmawiać ze swoim lekarzem w celu opracowania programu ćwiczeń dzięki kórym zgubimy niepotrzebne kalorie.

Poniżej zamieszczony został program 2000 kalorii przydatny dla ludzi z cukrzycą typu 2 w celu redukcji wagi ciała :

  • sód < 650 mg
  • węglowodany ~ 45 g / posiłek
  • tłuszcz < 20 g / posiłek
  • tłuszcze nasycone < 5 g / posiłek
  • cholesterol < 60 mg
  • białka 35 g / posiłek
Stosując te zalecenia ważne jest aby uwzględnić swój stan zdrowia zanim zaczniemy je stosować.