Wybierz język witryny

CIEKAWOSTKI

Zaburzenia tolerancji glukozy a ryzyko zachorowania na cukrzycę

Upośledzona tolerancja glukozy (IGT) jest niebezpieczny przedcukrzycowym stanem. IGT jest określany stanem pomiędzy posiadaniem normalnego poziomu glukozy we krwi a cukrzycą. Jeśli masz IGT twoja wartość glukozy przed śniadaniem jest lekko podwyższona około 110 mg/dl. Ten poziom nie jest wystarczająco wysoki aby kwalifikować się do rozpoznania cukrzycy określanej powyżej 126 mg/dl. Statystycznie 5% osób z IGT zachoruje na cukrzycę co roku. Oznacza to że jeśli u pacjenta stwierdzono IGT to szanse zachorowania na cukrzycę wzrastają około 25%. Osoby z upośledzoną tolerancją glukozy to zwykle osoby z nadwagą, nie ćwiczący oraz posiadający krewnych z cukrzycą typu 2. Z badań wynika że ​​ludzie z IGT poprawiając swoje zdrowie poprzez zmniejszenie masy ciała i oraz regularne ćwiczenia niwelują znacznie ryzyko zachorowania na cukrzycę. Również jedzenie produktów o niskiej zawartości tłuszczu i bogatych w błonnik może pomóc. Powinieneś kontrolować swój poziom glukozy we krwi sprawdzając go co ​​najmniej raz w roku i stosować dietę oraz ćwiczenia dzięki czemu zmniejszasz ryzyko zachorowania na cukrzycę.