Wybierz język witryny

CIEKAWOSTKI

Leczenie dny moczanowej

Naukowcy od lat wiedzą że nabiał w postaci mleka, sera, jogurtu naturalnego pomaga zwiększyć wydalanie kwasu moczowego w organizmie. Produkty mleczne zostały uznane ostatnio przez środowisko medyczne jako ważny czynnik w diecie zmniejszający ryzyko rozwoju dny moczanowej. Dla cierpiących na dnę moczanową zaleca się również spożywanie produktów mlecznych. Dane sugerują również, że produkty mleczne mają działanie ochronne przeciw dnie moczanowej zwłaszcza produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu. Mleko krowie zmniejsza aktywność oksydazy ksantynowej, enzymu biorącego udział w produkcji kwasu moczowego. Ponadto mleko krowie ma właściwości przeciwzapalne które mogą pomóc podczas ataku dny moczanowej. Badania w 2004 roku opublikowane w New England Journal of Medicine pokazują również, że nabiał zwiększa wydalanie kwasu moczowego i rozwoju dny moczanowej. Pijąc 4 szklanki mleka dziennie możemy zmniejszyć ryzyko dny moczanowej nawet o 40%! Spróbuj pić jedną szklankę mleka dziennie. W badaniu z udziałem około 15.000 Amerykanów którzy wypijali szklankę mleka dziennie przez minimum 6 lat  spadł poziom kwasu moczowego o około 25 mg / dl. W tym samym badaniu ludzie, którzy jedli wszystkie rodzaje sera doświadczyli również niższego poziom kwasu moczowego.